Linkovi

Sajmovi usmjereni na GLBT zajednicu sve popularniji


Brak osoba istog spola je sada legaliziran u 17 američkih saveznih država I Washington DC-u i to je dobra vijest za homoseksualne I lezbejske parove, koji sada sretno planiraju svoja vjenčanja.

Brak osoba istog spola je sada legaliziran u 17 američkih saveznih država I Washington DCu. To je dobra vijest za homoseksualne I lezbejske parove, koji sada sretno planiraju svoja vjenčanja, ali I za fotografe, zabavljače I ostale u industriji vjenčanja koji su sretni što im mogu pomoći da proslave taj dan. Sajmovi koji su usmjereni upravo na to novo tržište postaju sve popularniji.

Na sajmu za planiranje vjenčanja za osobe istog spola, više od 30 kompanija je pokazalo svoje proizvode, sve od haljina do vina I vjenčanih torti. Dugogodišnji par Michael Sofield I Jamie Barnes su došli iz New Jerseya, gdje je legaliziran brak osoba istog spola. Sopfield kaže da će se oni vjenčati u maju u Marylandu.

Izvanredno je što sada imamo ovu mogućnost I divno je vidjeti ovdje sve ove prodavače koji podržavaju našu zajednicu, kaže on.

Marianne Puechl I njena partnerica su započele organizirati ovakve sajmove 2003, prije nego je brak osoba istog spola bio legalan bilo gdje u zemji. Ona kaže da je često neobično za homoseksualce I lezbejke da dolaze na sajmove čiji su kupci uglavnom heteroseksualni parovi I gdje prodavači možda nisu prijateljski raspoloženi prema osobama istog spola.

Odmah se zna da su oni mlade ili mladoženje I mogu se odmah početi radovati planiranju velikog dana, kaže ona.

Cristina Dimperio iz Marylanda će se vjenčati sljedeće godine. Ona kaže da joj se dopao odlazak na događaj na kojem se ugodno osjećala.

To je definitivno dobra stvar. Dugo ovo pokušavamo uraditi I sada to konačno možemo I uraditi, kaže Cristina.

Njena majka, Catia Dimperio je uzbuđena zbog nje I njene partnerice sa kojom je u vezi već 6 godina.

Ima 26 godina I svi smo spremni da se ona vjenča.

Wayne Schwandt ovdje nudi svoje usluge. On kao pastor služu u jednoj crkvi u Marylandu sa kongregacijom koju većinom sačinjavaju homoseksualci. On kaže da je sretan da to može raditi, jer neki svećenici odbijaju obavljati vječanja osoba istog spola.

Nastojim se više fokusirati na ceremonije vjenčanja za parove koji to nastoje obaviti sa svećenikom koji je otvoren prema tome, što je još uvijek rijetko u ovoj zemlji, kaže Wayne.

Na sajmu su se mogle vidjeti vjenčanice I nakit, a vlasnica salona Betsy Robinson sada više vjenčanica prodaje lezbejskim parovima.

Kada bi kćerke došle sa majkom, majka nikada ne bi rekla, Moja se kćerka udaje za ženu, a to je danas veoma uobičajeno, kaže Betsy.

Joseph Smith I njegov suprug imaju biznis pravljenja pozivnica za vjenčanje. On kaže da mnogi prodavači nisu sigurni na koji se način ponašati prema homoseksualnoj I lezbejskoj zajednici.

S ozbirom da smo mi dio njih, oni se osjećaju ugodno kada surađuju sa nama.

Organizatorka sajma kaže da događaji sa najvećim brojem posjetitelja nisu u saveznim državama koje dozvoljavaju brak osoba istog spola. Ona kaže da, I bez bračnog ugovora, mnogi parovi održavaju ceremonije na kojima proslavljaju svoju ljubav.
XS
SM
MD
LG