Linkovi

Usvojena povijesna rezolucija Vijeća UN za ljudska prava o pravima homoseksualaca


Usvojena povijesna rezolucija Vijeća UN za ljudska prava o pravima homoseksualaca
Usvojena povijesna rezolucija Vijeća UN za ljudska prava o pravima homoseksualaca

Afričke i arapske zemlje oštro su se protivile rezoluciji, dok su ju SAD, Europska unija i većina zemalja Južne Amerike podržale

Vijeće za ljudska prava Ujedinjenih naroda usvojilo je povijesnu rezoluciju kojom se traže jednaka prava za sve bez obzira na spolnu orijentaciju. Nacrt rezolucije izradila je Južnoafrička Republika, a danas je usvojena s 23 glasa ZA, 19 protiv i 3 suzdržana. Afričke i arapske zemlje oštro su se protivile rezoluciji, dok su ju Sjedinjene Države, Europska unija i većina zemalja Južne Amerike podržale. Neke afričke zemlje optužile su Južnoafričku Republiku da se odvojila od svoje regije i pridružila zapadnim zemljama.

Predstavljajući tekst rezolucije Južnoafrička Republika je priopćila da "nitko ne smije biti predmet diskriminacije ili nasilja zbog svoje spolne orijentacije ili identiteta". Također je naglašeno da "rezolucija ne nameće nikakve vrijednosti na druge države, već pokušava inicirati dijalog". Pakistanski izaslanik pri Organizaciji islamske konferencije govorio je u ime te organizacije rekavši da su zemlje članice ozbiljno zabrinute zbog "rezolucije koja poziva na rasprave o vrlo kontroverznom pojmu spolne orijentacije".

Međutim današnju rezoluciju mnoge zemlje proglasile su povijesnom, uključujući Argentinu, Sjedinjene Države, kao i aktivisti za prava homoseksualaca. "Danas smo ušli u povijest na polju osnovne pravednosti i jednakost" – rekla je američka izaslanica Eileen Donahoe. "Danas smo poduzeli važni korak naprijed u priznavanju da su ljudska prava, naravno, univerzalna. Mi prepoznajemo da je pogrešno nasilje protiv nekog samo zbog toga tko je" – rekla je američka izaslanica Eileen Donahoe.

U rezoluciji se također potvrđuje "da su sva ljudska bića rođena slobodna i s jednakim dignitetom i pravima i da svi imaju sva sva prava i slobode... bez obzira na bilo kakvu različitost".

XS
SM
MD
LG