Linkovi

SAD: Parovi istog spola slave svoju pobjedu


Istorijska odluka američkog vrhovnog suda donesena u petak kojom se legaliziraju istospolni brakovi širom Sjedinjenih država je ishod kojeg mnogi nisu mogli ni zamisliti prije samo par godina, I ona pokazuje kako zemlja postaje sve tolerantnija I kako sve više slavi nade I nastojanja parova istog spola. Naš novinar Michael Bowman nam predstavlja jedan par koji će imati koristi od ovakve odluke vrhovnog suda, kao I jednog kršćasnskog učenjaka koji govori o mogućim posljedicama za američku vjersku zajednicu.

Zagovornici parova istog spola su u petak slavili kod zgrade vrhovnog suda. Među njima je bila I Lena Hernandez.

Ovo je tako divan dan za nas, za mene I moju suprugu.

Lena Hernandez I Cindy Cintron su se vjenčale prošle godine kada su brakovi osoba istog spola legalizirani u Virginiji.

Suprostavljena odluka višeg suda bi legalnost njihovog braka dovela u pitanje, a brak je nešto što obje njeguju.

Na ovaj način smo legalan par, imamo svoje značenje, kaže Cindy.

Par očekuje bebu. Bez dozvole za brak, legalna prava Cindy kao supruge, I druge majke djeteta, bi mogla biti dovedena u pitanje.

Obje uveliko želimo dijete. Mi smo par I ako odemo bilo gdje drugo gdje se takav brak ne priznaje, šta bi to značilo za mene, kaže Cindy.

Sada je to samo jedna briga manje dok se one pripremaju za majčinstvo.

To je divan osjećaj, I ne želim ga dijeliti ni sa kim drugim nego njom. Ne osjećam ko da sve radim sama, I to je krasno, kaže Lena.

Ovo je osobito teška odluka za katoličku crkvu, kaže Chad Pecknold sa katoličkog univerziteta, I dodaje da se odluka suda suprotstavlja viševjekovnim crkvenim učenjima.

Istospolni brak nije po definiciji brak, nego nastoji imitirati brak.

On je zabrinut da će legalno osnaženje homoseksualnih parova narušiti vjerske slobode u Americi I ograničiti doseg crkve ka društvu.

Strah je da će katolička crkva I njene institucije biti sve podložnije anti diskriminatornim tužbama jer mi imamo drevni pogled na brak.

Ali profesor prava na univerzitetu Georgetown Nan Hunter kaže da je takav strah neosnovan.

Nijedan član svećenstva nikada neće morati obaviti sklapanje istospolnog braka ako u to ne vjeruje ili to ne želi, isto kao što ni danas ne sklapaju brakove osoba različitih religija ako se tome protive. Radi se zaista o odvajanju crkve I države, kaže Nan Hunter.

Cindy I Lena imaju poruku za one koji se ne slažu sa odlukom vrhovnog suda.

Rekla bi im Pokušajte se staviti na moje mjesto barem jedan dan u životu I dozvolite da vam se brak dovede u pitanje, da vam se život dovede u pitanje, kaže Cindy.

Debata o istospolnim brakovima će se možda nastaviti, ali barem sa pravne tačke gledišta, ona je završena.

XS
SM
MD
LG