Linkovi

Vrhovni sud raspravlja o kontroverznom pitanju- braku osoba istog spola


Dvije velike grupe ljudi, jedni za, a drugi protiv braka osoba istog spola, okupile su se ispred zgrade vrhovnog suda, želeći da budu dio nečeg što bi moglo biti trenutak preokreta u borbi za jednaka prava Amerikanaca homoseksualaca i lezbejki.

Američki vrhovni sud je jučer počeo raspravu o kontroverznom pitanju- braku osoba istog spola. Saslušani su argumenti u prvom od dva slučaja vezanim za brak osoba istog spola, što bi moglo izmijeniti pravno i političko okruženje po tom pitanju.

Dvije velike grupe ljudi, jedni za, a drugi protiv braka osoba istog spola, okupile su se ispred zgrade vrhovnog suda, želeći da budu dio nečeg što bi moglo biti trenutak preokreta u borbi za jednaka prava Amerikanaca homoseksualaca i lezbejki. U pitanje je dovedena zabrana na brak osoba istog spola u Kaliforniji, što je prvi od dva slučaja koje će sud ove sedmice razmatrati, što bi moglo razjasniti prava osoba istog spola kada je u pitanju bračna veza. Jedan od onih koji podržavaju brak osoba istog spola je svećenik Darryl Kistler iz Kalifornije.

U svojoj crkvi imam mnogo homoseksualaca i lezbejki, članova obitelji, puno dobrih prijatelja koji spadaju u tu grupu. S obzirom da oni nisu ovdje, osjećam da su u mom srcu i ovdje sam da govorim u njihovo ime i da se zalažem za njihova prava, kaže gospodin Kistler.

Nedavna istraživanja pokazuju sve veću podršku javnosti za brak osoba istog spola širom zemlje. U ovom trenutku, samo devet saveznih država i Washington DC priznaju brak osoba istog spola. Ali jučer su izašle i pristalice tradicionalne definicije braka, insistirajući pred zgradom vrhovnog suda da bi brak trebao biti samo zajednica muškarca i žene. Ann Cohrs je među tom grupom.

Oni mogu raditi šta hoće, mogu živjeti onako kako žele, ali ne mogu izvrnuti društvo, to je pogrešno, kaže Ann Cohrs.

Prosvjed je bio miran, a među prosvjednicima su bili i članovi crkve iz Kansasa koja se protivi homoseksulanom ponašanju.

Kada vrhovni sud odradi svoje, to će biti posljednja slamka, uništenje nacije predstoji, kaže Shirley Phelps Roper, iz baptističke crkve Westboro.

Unutar sudnice, pitanja nekih od devet sudija upućena advokatima na obje strane su nagovijestila da sud možda neće donijeti odluku ni u čiju korist. Među onima koji u pitanje dovode kalifornijsku zabranu braka osoba istog spola je Paul Katami, koji želi oženiti svog partnera.

Ovdje se radi o osiguravanju prava da oženim osobu koju volim, i da imam jednak pristup najvažnijem odnosu u mom životu, a to je brak, kaže Paul Katami.

Ali protivnici braka osoba istog spola, kao advokat Andrew Pugno, se nadaju da sud neće donijeti odluku koja bi otvorila put ka legalizaciji braka osoba istog spola u svih 50 saveznih država.

Pobjeda za nas znači da bi se to pitanje vratilo narodu i njegovom parlamentu i izabanim predstavnicima, gdje ta rasprava zapravo i pripada, kaže Andrew Pugno.

U današnjem, drugom slučaju, sud razmatra federalni zakon iz 1996 kojim se brak definira samo kao zajednica muškarca i žene. Odluka u oba slučaja se očekuje do kraja juna.

Vrhovni sud raspravlja o pitanju braka osoba istog spola
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:17 0:00
XS
SM
MD
LG