Linkovi

Vrhovni sud: Rasprava o braku osoba istog spola


Nedavna istraživanja javnog mijenja pokazuju sve veću podršku za brak osoba istog spola u Sjedinjenim državama, osobito među mladima.

Pitanje braka osoba istog spola će se ove sedmice naći pred američkim vrhovnim sudom u dva odvojena slučaja. Jedan se odnosi na zabranu te vrste braka u Kaliforniji, a drugi na federalni zakon kojim se brak definira samo kao zajednica muškarca i žene.

Pristalice braka osoba istog spola vjeruju da imaju podršku javnosti u svoju korist dok se spremaju za dva pravna slučaja pred vrhovnim sudom. Evan Wolfson je osnivač i predsjednik organizacije Freedom to Marry.

Od nijedne savezne države došli smo do devet saveznih država, i Washington DC-a, te 14 zemalja na 4 kontinenta gdje homoseksulani parovi sada mogu imati slobodu stupanja u brak. A to ništa nismo imali prije više od jedne decenije, kaže Evan Wolfson.

Nedavna istraživanja javnog mijenja pokazuju sve veću podršku za brak osoba istog spola u Sjedinjenim državama, osobito među mladima, kaže Peter Brown iz istraživačke organizacije Quinnipiac.

Nema sumnje da smo u ovoj zemlji usred promjene stavova o homoseksualnosti, o pravima i brakovima homoseksualaca. Ti su se stavovi drastično izmijenili u posljednjih 5 do 7 godina, kaže Peter Brown.

Vrhovni sud će odlučiti da li je kalifornijska zabrana braka osoba istog spola, poznata kao Propozicija 8, ustavna. Sud će također razmotriti i ustavnost federalnog zakona iz 1996, poznat kao Odbrana akta o braku, kojim se podržava tradicionalna definicija braka. Konzervativni protivnici braka osoba istog spola su spremni za pravnu bitku, uključujući i Petera Sprigga, iz vijeća Family Research.

Društvu su potrebna djeca. Djeci su potrebni otac i majka. Stoga smatramo da bi se brak trebao definirati kao zajednica između muškarca i žene, kaže gospodin Sprigg.

Čini se da dolazi i do promjene političke struje kada je u pitanju brak osoba istog spola. Bivša državna tajnica Hillary Clinton sada podržava takvu vrstu braka, nakon što joj se protivila tokom svoje predsjedničke kandidature 2008.

Oni su jednaki građani i zaslužuju sva građanska prava, uključujući i brak, rekla je gospođa Clinton.

Republikanski senator Rob Portman iz Ohio-a je iznenadio konzervativce sa nedavnom izmjenom svog stava. On sada podržava brak osoba istog spola jer mu je sin homoseksualac. Ali ostali republikanci se i dalje protive, među njima i senator sa Floride Marco Rubio, mogući predsjednički kandidat 2016.
Sud će svoju odluku o dva slučaja donijeti do kraja juna.

Vrhovni sud: Rasprava o braku osoba istog spola
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:56 0:00
XS
SM
MD
LG