Linkovi

Gates najavio preusmjeravanje sredstava odbrane


Gates najavio preusmjeravanje sredstava odbrane
Gates najavio preusmjeravanje sredstava odbrane

Robert Gates je u ponedjeljak saopćio veliko smanjivanje broja visokih vojnih zvaničnika, civilnih uposlenika i onih koji pod ugovorom rade za Ministarstvo odbrane:

" Naši centri i prateća birokracija, kako vojni tako i civilni, su postali preveliki, previše oslonjeni na ugovorne kompanije, i navikli da ne vode mnogo računa o troškovima."

Gates kaže da će u nekoliko narednih godina, zatvoriti Komandu združenih snaga, jednu od deset ključnih vojnih komandi. Dvije hiljade i 800 pripadnika te komande su smješteni u Virginiji, i imaju godišnji budžet od 340 miliona dolara.

Guverner Virginije, Bob McDonnel
Guverner Virginije, Bob McDonnel

Guverner Virginije Bob McDonnel smatra da je zatvaranje komande loša ideja:

"Raspuštanje Komande združenih snaga, koja je efektivna, efikasna komanda izmedju naših vojnih službi, koja nije skupa, i njeno razmještanje unutar četiri roda oružanih snaga, vjerujem da je kratkovida odluka."

Gates kaže da Ministarstvo odbrane treba da preuzme kontrolu nad ubrzanim rastom budžeta. On kaže da mora iznaći dovoljno ušteda kako bi nadoknadio spor rast u budžetu odbrane od 500 milijardi dolara u narednim godinama:

"Naš zadatak nije da smanjimo vojni budžet, nego da znatno samnjimo prekomjerne troškove i uštede usmjerimo u restruktuiranje i modernizaciju naših snaga."

Gates je rekao da tekući ratovi u Iraku i Afganistanu ne predstavljaju problem u budžetu Ministarstva odbrane.

XS
SM
MD
LG