Linkovi

Gates: 'Nijedna vojna opcija u Libiji neće biti provedena bez ovlaštenja UN-a'


S današnjeg sastanka ministara NATO saveza u Bruxellesu
S današnjeg sastanka ministara NATO saveza u Bruxellesu

Francuska postala prva zemlja koja je priznala privremeno libijsko vladajuće vijeće kao legitimnog predstavnika libijskog naroda

Američki ministar obrane Robert Gates izjavio je da NATO savez planira "sve vojne opcije" u vezi s Libijom, ali ništa od toga neće provoditi, uključujući i zonu zabranjenog letenja, bez ovlaštenja Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda. Američki ministar je danas rekao u Bruxellesu da bilo kakva vojna akcija saveza mora biti temeljena na "dokazanoj potrebi" i imati "jasan mandat" i podršku u regiji. Do ovih njegovih izjava došlo je na današnjem završetku sastanka ministara obrane zemalja članica NATO saveza.

Ministar Gates je također rekao da je savez postigao sporazum o prerazmještaju svojih brodova u Mediteranu bliže libijskoj obali kako bi nadgledali embargo na oružje i pomogli s eventualnim humanitarnim operacijama. Američka državna tajnica Clinton je također rekla da je međunarodno odobrenje "od kritične važnosti" za bilo koju vojnu mjeru koju bi Sjeidnjene Države ili netko drugi mogao poduzeti protiv Moamera Gadafija.

Francuska je postala prva zemlja koja je priznala privremeno libijsko vladajuće vijeće kao legitimnog predstavnika libijskog naroda. Francuska je danas priopćila kako namjerava razmijeniti veleposlanika s vijećem koje je smješteno u istočnom libijskom gradu Bengaziju. Američka državna tajnica Hillary Clinton danas je također izrazila podršku libijskoj oporbi rekavši kako će se susresti s njihovim predstavnicima ovdje u Sjedinjenim Državama, ali i tijekom posjeta Egiptu i Tunisu sljedeći tjedan.

U svom svjedočenju pred jednim kongresnim panelom danas gospođa Clinton je rekla da bi bilo kakva jednostrana akcija Sjedinjenih Država mogla imati nesagledive posljedice. Napomenula je da su ranije uvedene zone zabranjenog letenja zapadnih zemalja imale vrlo mali učinak na svrgavanje autokratskih čelnika u Iraku i Srbiji.

XS
SM
MD
LG