Linkovi

Predsjednik Obama odlikovao Roberta Gatesa Predsjedničkom medaljom slobode


Predsjednik Obama odlikovao Roberta Gatesa Predsjedničkom medaljom slobode
Predsjednik Obama odlikovao Roberta Gatesa Predsjedničkom medaljom slobode

Bivši ministar obrane zahvalio se pripadnicima oružanih snaga i njihovim obiteljima, rekavši da su njihova hrabrost i predanost održali Ameriku sigurnom

Predsjednik Barack Obama dodijelio je Predsjedničku medalju slobode ministru obrane Robertu Gatesu koji je danas napustio dužnost. Predsjednik je predao odličje sad već bivšem ministru na svečanosti u Pentagonu. Barack Obama tom je prilikom nazvao gospodina Gatesa jednim od najsposobnijih državnih službenika i jednim od najboljih američkih ministara obrane. Robert Gates došao je na čelo Pentagona 2006. godine u vrijeme administracije predsjednika Busha i nadgledao je pojačavanje američkih snaga u Iraku za koje analitičari tvrde da je pomoglo izmijeniti tijek operacija u toj zemlji.

Robert Gates je na svečanosti izjavio kako je njegovo služenje kao ministra obrane bila najveća čast i privilegija njegova života. On je inače jedini ministar obrane u američkoj povijesti kojeg je novo izabrani predsjednik zatražio da ostane na dužnosti. U svojoj oproštajnoj poruci, bivši ministar Gates zahvalio se pripadnicima oružanih snaga, njihovim obiteljima, rekavši da su njihova hrabrost i predanost održali Ameriku sigurnom. Dodao je da su njihova nastojanja dovela rat u Iraku do uspješnog završetka i da okreću smjer kojim ide rat u Afganistanu.

Leon Panetta, bivši direktor Središnje obavještajne agencija CIA-e, nasljeđuje Gatesa na čelnom mjestu Pentagona. Panetta kaže da će njegov prvi zadatak u Ministarstvu obrane biti da osigura da Sjedinjene Države pobjede u sukobima u kojima su angažirane, uključujući Irak i Afganistan. Do Gatesova odlaska dolazi u vrijeme dok se Sjedinjene Države pripremaju na smanjivanje snaga u Afganistanu – 10 tisuća do kraja ove godine i još 23 tisuća do rujna sljedeće.

XS
SM
MD
LG