Linkovi

Gates: Iran će imati materijal za nuklearno oružje za 1-3 godine


Američki ministar obrane Robert Gates kaže da se ova prognoza temelji na obavještajnim procjenama, ali naglašava da nije uračunato vrijeme koje bi Iranu trebalo da zaista izgradi oružje kao i način njegova ispaljivanja

Američki ministar obrane Robert Gates kaže da bi Iran mogao imati materijal za izradu nuklearnog oružja za jednu do tri godine. Gates kaže da se ova prognoza temelji na obavještajnim procjenama, ali naglašava da nije uračunato vrijeme koje bi Iranu trebalo da zaista izgradi oružje kao i način njegova ispaljivanja.

Komentari Roberta Gatesa izneseni su nakon današnjeg sastanka ministara obrane NATO saveza, u Briselu. On je također izrazio razočaranje da je Turska u Vijeću sigurnosti glasala protiv novih sankcija protiv Irana. No, rekao je ministar Gates, dugo savezništvo Turske i Sjedinjenih Država ostaje i dalje čvrsto.

Ministar Gates izrazio je nadu da će NATO snage koje se bore protiv talibanske pobune u Afganistanu zabilježiti napredak prije kraja godine. Svojim kolegama iz NATO saveza, Gates je rekao da se napori kreću u pravom smjeru ali da će put biti 'dug i težak'. U priopćenju na kraju svog dvodnevnog sastanka u Briselu, ministri obrane NATO saveza ustvrdili su da savez bilježi 'mjerljiv napredak' u Afganistanu, ali da i dalje preostaju značajni izazovi. Premda uspjeh još nije osiguran – rečeno je – NATO je postigao skromnije uspjehe u širenju područja djelotvornosti afganistanske vlade i marginaliziranju talibanske pobune. U tome su prvenstveno navedene južne pokrajine Helmand i Kandahar.

Inače u južnom Afganistanu je nasilje značajno poraslo otkako su talibani pojačali napade uoči planirane vojne operacije s ciljem osiguravanja Kandahara. U bombaškim napadima u toj regiji, danas je smrtno stradalo najmanje 11 civila i dva vojnika NATO saveza. Od ponedjeljka, ubijen je 21 vojnik NATO saveza. Jučer je najviši NATO-ov i američki vojni zapovjednik u Afganistanu, general Stanley McChrystal rekao da će napori za osiguranje Kandahara napredovati sporije nego što se isprva planiralo kako bi bila osigurana podrška lokalnih čelnika i stanovnika koji žive u rodnom mjestu talibana.

XS
SM
MD
LG