Linkovi

Amerika i NATO otvoreni za pregovore sa Talibanom


Ministar odbrane SAD Robert Gates i državni sekretar SAD Hillary Clinton na konferenciji za novinare u Briselu, nakon summita NATO

Visoki američki zvaničnici kažu da podržavaju napore afganistanskih lidera na uspostavljanju pomirenja sa Talibanom. Ali su državni sekretar Hillary Clinton i ministar odbrane Robert Gates, govoreći novinarima nakon summita NATO-a u Briselu, upozorili da ti napori možda neće biti uspješni.

Američki ministar odbrane Robert Gates i državni sekretar Hillary Clinton insistiraju na tome da proces pregovaranja sa Talibanima moraju voditi lideri Afganistana. Gospodja Clinton je upozorila da je procesa pomirenja izmedju administracije predsjednika Hamida Karzaija i Talibana veoma kompleksan i da je tek započeo.

Borci Talibana u Afganistanu
Borci Talibana u Afganistanu

"Mi podržavamo to što afganistanci rade. Mi smo tražili i osigurali transparentnost i razumijemo njihov cilj, i oni jako dobro razumiju do koje granice je to za nas prihvaljivo", rekla je gospodja Clinton.

Clinton i Gates kažu da sa više optimizma gledaju na takozvani proces reintegracije, na napore da se obični talibanski borci uklone sa bojnog polja, nudeći im različite povlastice. Ali Gates dodaje da još uvijek vrijedi pokušati uspostaviti i pomirenje izmedju administracije predsjednika Karzaija i visokih lidera Talibana.

Ulica u Kabulu
Ulica u Kabulu

"Da li će ti napori u kratkom vremenu dovesti do nečeg konkretnog, ili stvoriti preduvjete za nešto što će se razviti u narednim mjesecima ili za godinu dana, mislim da zaista nije važno. Mi trebamo ostati otvoreni za mogućnosti koje se mogu ukazati", kaže Gates.

Njihovi komentari su usljedili istog dana kada su zvaničnici NATO-a saopćili da su njihove snage pomogle osiguranje prolaza talibanskim zapovjednicima u Kabul, i da bi takvo putovanje bilo veoma teško bez suglasnosti NATO-a.

Jučer je generalni sekretar NATO-a, Anders Fogh Rasmussen iskazao spremnost NATO-a da pomogne razgovore izmedju Kabula i zvaničnika Talibana.

Anders Fogh Rasmussen, generalni sekretar NATO
Anders Fogh Rasmussen, generalni sekretar NATO

"Mi smatramo da možemo prihvatiti praktičnu pomoć u tom procesu. Ne želim ići u detalje toga, ali ako dobijemo zahtijev i ako možemo biti od praktične koristi, mi smo spremni da to uradimo."

Medjutim, Rasmussen kaže da će NATO nastaviti vojni pritisak na Taliban.

Američki zvaničnici insistiraju na tome da svaki mirovni sporazum mora uključiti spremnost talibanskih boraca da odbace al-Qaidu, polože oružje i prihvate ustav Afganistana.

U Kabulu je jučer, visoki savjetnik predsjednika Karzaija zatražio od NATO-a da podrži mirovni proces. On je pozvao vojnike NATO-a da prekinu vojne operacije na područjima na kojima su militanti spremni da pregovaraju.

XS
SM
MD
LG