Linkovi

Bivši američki ministar obrane oštro kritizira predsjednika Obamu i njegovu politiku u Afghanistanu


FILE - Former U.S. secretary of defense Robert Gates
FILE - Former U.S. secretary of defense Robert Gates
Nova knjiga koju čiji je autor bivši američki ministar obrane Robert Gates, oštro kritizira politiku rata u Afghanistanu administracije predsjednika Obame, rekavši izmedjuostalog da je sam predsjednik na kraju izgubio vjeru u povećanje broja vojnika na terenu, koje je naredio. Gospodin Gates takodjer u knjizi kaže da je predsjednik Obama bio skeptičan - ako ne i potpuno uvjeren, da taj potez neće uspjeti.

Izvatke iz knjige pod naslovom Dužnost: Memoari jednog ministra rata, objavljeni su kasno sinoć u američkim novinama The New York Times i Washington Post.
Robert Gates, po uvjerenju republikanac, služio je u administraciji i predsjednika Georg W Busha i predsjednika Obame, od 2006 do 2011. Medjutim, on je ubrzo došao u sukob s predsjednikom Obamom, popredsjednikom Bidenom i timom za nacionalnu sigurnost zbog politike prema Afghanistanu. Gates izmedjuostalog piše da nije nikada sumnjao u Obaminu podršku vojnicima, ali jest u njegovu podršku misiju u Afghanistanu.

Nakon mjeseci debate početkom svog mandata, predsjednik Obama se složio da rasporedi dodatnih 30 hiljada vojnika u Afghanistan, ne bi li se ta zemlja stabilizirala tako da postepeno povlačenje američkih trupa može početi već u 2011. godini.U odlomku koji je objavio New York Times, gospodin Gates piše da je Obama u pitanje doveo sposobnosti svog zapovjednika na terenu, Generala Davida Petraeusa, i izrazio sumnju u to da general može dobro suradjivati s afghanistanskim predsjednikom Hamidom Karzajem.

“Sjedio sam i mislio kako predsjednik ne vjeruje svom vojnom zapovjedniku, ne podnosi Karzaja, ne vjeruje u svoju vlastitu strategiju, i ovaj rat ne smatra svojim. On je samo gledao kako da se iz rata uzvuče, piše Robert Gates.

Ipak, on kasnije u knjizi kaže da je "Obama bio u pravu" u odluci o Afghanistanu.

Gospodin Gates u knjizi oštro kritizira podpredsjednika Joe Bidena, nazivajući ga čovjekom od integriteta, ali isto dodajući da je njegov stav bio pogrešan po gotovo svakom pitanju vanjske politike i nacionalne sigurnosti u posljednje 4 decenije.

Bivpi ministar obrane takodjer u knjizi kaže da je bivši državni sekretar Hillary Clinton kazala Obami da se njeno protivljenje povećanju broja trupa u Iraqu 2007. godine, zasnivalo na političkim razmišljanjima pred preliminarne izbore u Iowi, gdje je pobijedio Obama. Gates piše da je Obama priznao da je političko protivljenje povećanju broja vojnika u 2007. bilo političke prirode. Gates takodjer dodaje da je bio iznenadjen i zaprepašten komentarima i Clintonove i Obame.

Gates pište kako je bio izuzetno ljut zbog rezova u budžetu z aobranu koje je predložila Bijela Kuća, te da je bio zatečen odlukom Administracije da se ukloni zabrana otvorenog služenja homoseksualaca u oružanim snagama - za što je saznao, kaže, dan prije nego je odluka provedena u zakon.

U saopćenju iz Bijele Kuće izdatom sinoć se iznosi zahvala Robertu Gatesu za njegovu službu državi , i kaže se da se o politici prema Afghanistanu raspravljalo stalno i godinama. U saopćenju takodjer stoji da je predsjednik oduvijek bio odlučan u tome da se ostvari cilj misije:onemogućavanje i poraz al Qaide, istovremeno osiguravajući jasan put ka okončanju rata, što će se i dogoditi ove godine.

U saopćenju takodjer stoji da se predsjednik ne slaže sa Gatesovom procjenom podpredsjednika Bidena, i dodaje se da je s obzirom na Bidenovo liderstvo po pitanjima od Balkana dok je bio u Senatu, do njegovih napora kada je u pitanju Iraq, Joe Biden jedan od vodećih ljudi u zemlji te da je pomogao u poboljšanju imidža Amerike u svijetu.

Iako oštro kritizira predsjednika,podpredsjednika i tim Bijele Kuće Robert Gates u svojim memoarima isto tako opisuje predsjednika Obamu kao čovjeka jakog osobnog integriteta, a za njegovu operaciju pronalaska i ubojstva Usame bin ladena Gates kaže da je jedna od najhrabrijih odluka kojima je svjedočio u Bijeloj Kući.
XS
SM
MD
LG