Linkovi

Američko postupno prepuštanje odgovornosti za sigurnost Afganistancima


Američki ministar obrane Robert Gates izjavio je da bi američke postrojbe u Afganistanu mogle početi s predajom odgovornosti afganistanskim vlastima prije srpnja 2011. godine što je datum određen za početak tog procesa. Gates je kazao da bilo kakva odluka o ubrzavanju predaje odgovornosti treba biti utemeljena na uvjetima na terenu.

Prvi čovjek Pentagona kazao je to tijekom obilaska centra za uvježbavanje afganistanske vojske u Kabulu gdje američki i britanski instruktori rade s afganistanskim vojnicima.

Afganistan je u srijedu posjetio i iranski predsjednik Mahmoud Ahmadinedžad. On je snažno kritizirao američku misiju za stabiliziranje te zemlje. Nakon sastanka s afghanistanskim predsjednikom Hamidom Karzaiem Ahmadinedžad je ponovio poziv za odlazak američkih snaga dodavši da Amerikanci ne mogu donijeti mir.

Posjet iranskog predsjednika Afganistanu nakratko se poklopio s boravkom američkog ministra obrane Roberta Gatesa u toj zemlji.

Gates je ranije ovog tjedna optužio Iran da igra dvostruku igru u Afganistanu službeno podržavajući vladu u Kabul, a istodobno, smatra Gates, potkopavajući američke vojne napore u stabiliziranju zemlje.

XS
SM
MD
LG