Linkovi

Gary – Željezara više nije dovoljna


Željezara uz obalu jezera Michigen u gradu Gary, nedaleko od Chicaga, savezna američka država Indiana
Željezara uz obalu jezera Michigen u gradu Gary, nedaleko od Chicaga, savezna američka država Indiana

U blizini Chicaga, u američkoj saveznoj državi Indiana, nalazi se grad Gary, kojeg je 1906 godine osnovao predsjednik Korporacije američkih željezara Elbert H. Gary. Željezara uz obalu jezera Michigen još uvijek radi, mada je broj uposlenih dramatično smanjen a nekada prosperitetni grad se našao u ekonomskim teškoćama. Medjutim, regionalne razvojne inicijative donose novu nadu u pomalo opustjeli grad.

U mnogim dijelovima Garija vrijeme izgleda kao da je stalo. Propadajući ostaci nekadašnjeg prosperiteta su vidljivi znak njegovog opadanja.

Željezara je osnovala grad, pružajući zaposlenje direktno ili posredno gotovo svima koji su ovdje živjeli.

Sada se u željezari proizvodi više čelika nego ikada prije, ali sa mnogo manje radnika.

"Mi možemo proizvesti mnogo više čelika sa manje radnike, zahvaljući suvremenoj tehnologiji", kaže Jill Ritchie direktorica za kontakte sa javnošću Korporacije američkih željezara. Njihova tvornica u Gariju sada zapošljava samo 6 hiljada radnika, umjesto 35 hiljada, koliko ih je bilo 1960-tih.

Gary, Indiana
Gary, Indiana

"To su bila vremena kada se mnogo toga radilo ručno. Imali smo svoje kovačnice u tvornicama. Mnogo toga se u medjuvremenu promjenilo", kaže Jill Ritchie.

Kako se željezara modernizirala, smanjujući broj uposlenih, ljudi su počeli napuštati Gary. 1970-tih u gradu je živjelo 175 hiljada ljudi. Prema lanjskom popisu, samo u posljednjoj deceniji zabilježen je pad stanovništva od 20 procenata i zvanično Gary danas ima 80 hiljada stanovnika.

Gradonačelnik Rudy Clay je zbog toga zabrinut:

"Ima nas više od toga. Mnogi stanovnici nisu odgovorili na popis, i mi smo osporili te rezultate."

Ukoliko njihova žalba propadne, grad neće imati pravo na dodatne federalne fondove jer mu je stanovništvo smanjeno. Sličnu žalbu Gary je izgubio nakon popisa 2000-te.

Više od četvrtine stanovnika Garija živi u siromaštvu, što je dva puta više od nacionalnog prosjeka.

Svi koji ovdje žive traže puteve novog prosperiteta.

Internacionalni aerodrom Gary Chicago
Internacionalni aerodrom Gary Chicago

"Kada se grad osloni na jednu djelatnost, onda od nje u cjelini zavisi, a mi smo se oslonili na željezaru."

Kaže Karen Freeman-Wilson, kandidatkinja Demokrata za gradonačelnika Garija. Bez jake opozicije Republikanaca ona će vjerovatno biti prva žena gradonačelnik na izborima u novembru. Ona se nada da će lokacija grada pomoći da se Gary vrati na put prosperiteta.

"Mi smo na raskrsnici četiri autoputa. U gradu se ukrštavaju tri željezničke pruge. Mi se, takodjer, nalazimo na najvećem od Velikih jezara. Imamo aerodrom, i sve to zajedno čini Gary Mekom američkog srednjeg zapada. On može konkurisati Chicagu koji je sada toliko zakrčen", nada se potencijalna gradonačelnica.

Gary – Željezara više nije dovoljna
Gary – Željezara više nije dovoljna

U maju su lideri na sjeverozapadu Indiane obilježili početak radova na 152 miliona dolara vrijednom projektu proširenja Gary Chicago medjunarodnog aerodroma. Zvaničnici se nadaju da će produženje pista privući veći broj putničkih aviona koji sada koriste prezauzete čikaške aerodorme.

Postoji, takodjer, plan izgradnje velikog muzeja u čast najpoznatijeg stanovnika Garija, Michaela Jacksona. Investitori se nadaju da će 300 miliona vrijedan projekat svake godine u Gary privući na stotine hiljada posjetilaca.

Ali ti planovi su za sada samo u nacrtima i maketama bez konkretno utvrdjenog početka radova, tako da su gradski zvaničnici zabrinuti da li će projekat uopće biti realiziran.

XS
SM
MD
LG