Linkovi

Kandidat za sekretara za pravosuđe: Politika neće uticati na naše istrage


Kandidat za sekretara za pravosuđe Merrcik Garland svjedoči na pretresu za potvrdu pred senatskim Odborom za pravosuđe u Washingtonu, 22. februara 2021.
Kandidat za sekretara za pravosuđe Merrcik Garland svjedoči na pretresu za potvrdu pred senatskim Odborom za pravosuđe u Washingtonu, 22. februara 2021.

Merrick Garland, kandidat predsjednika Joea Bidena za sekretara za pravosuđe, obećao je u ponedjeljak da će štititi integritet Sekretarijata za pravosuđe od stranačkih uticaja, u pokušaju da obnovi povjerenje, nakon što je bivši predsjednik Donald Trump u više navrata pokušao da Sekretarijat podredi svojoj volji.

Bivši republikanski predsjednik je godinama napadao istrage Sekretarijata za pravosuđe o njegovoj kampanji 2016. i ruskom miješanju u američke izbore, opisujući ih kao "lov na vještice" i "prevaru."

Na pretresu za potvrdu nominacije pred senatskim Odborom za pravosuđe, Garland je takođe obećao da će istraga napada na Capitol 6. januara biti prioritet Sekretarijata.

"Ako moja nominacija bude potvrđena lično ću nadzirati krivično gonjenje rasista i svih ostalih koji su upali u Capitol 6. januara, što je bio gnusni napad na osnove naše demokratije, miran prenos vlasti", naveo je Garland u uvodnoj izjavi koju je Odbor za pravosuđe Senata objavio uoči pretresa.

Novi sekretar za pravosuđe naslijediće nekoliko istraga koje su počele za vrijeme Trumpove administracije, o porijeklu istraga o Trumpovoj predizbornoj kampanji i ruskom miješanju o izbore, ali i istrage o Hunteru Bidenu, predsjednikovom sinu.

"Ne bih pristao da preuzmem ovaj posao da sam mislio da će politika imati bilo kakav uticaj na tužbe ili istrage", rekao je Garland senatskom odboru.

"Predsjednik je obećao da će te odluke donositi isključivo sekretar za pravosuđe a to je i moja namjera. Nemam namjeru da mi se bilo ko miješa u posao. Očekujem da će Sekretarijat za pravosuđe donositi sopstvene odluke o tim pitanjima", kazao je Garland.

Odgovarajući na pitanja republikanaca, Garland je rekao da sa predstavnicima Bijele kuće nije razgovarao o istragama Sekretarijata koje se odnose na poreska dokumenta Hantera Bidena. Takođe je naveo da pretpostavlja da će dozvoliti Johnu Duramu, koga je prethodni sekretar za pravosuđe William Barr izabrao da ispita poreklo istrage o Trumpovoj predsjedničkoj kampanji 2016 - da nastavi svoj rad.

Obećanja Garlanda predstavljaju veliki kontrast u odnosu na prethodnog sekretara za pravosuđe Barra, koji je kritikovan zbog spremnosti da interveniše u krivičnim postupcima na načine koji su išli u prilog Trumpovim političkim savjetnicima - od Michaela Flynna do Rogera Stonea.

Garland je obećao da će se sastati sa zaposlenima u Sekretarijatu za pravosuđe, kojima je u protekle četiri godine opao moral zbog stranačkih napada i Trumpovih optužbi da su deo "duboke države".

"Želim da karijernim tužiocima pokažem da je moj posao da ih zaštitim od stranačkih ili drugih nedoličnih motiva", rekao je Garland na pretresu, dodajući da će se, za sada, ti razgovori zbog pandemije odvijati preko Zooma.

Pored fokusa Sekretarijata za pravosuđe na borbu protiv domaćeg terorizma, Garland je takođe rekao da namjerava da prioritet da sprovođenju zakona koji štite građanska prava, što je oblast za koju aktivisti kažu da je pretrpjela velike udarce za vrijeme Trumpove administracije.

"Ta misija ostaje hitna jer građani nemaju jednaka prava. Zajednice druge boje kože i druge manjine suočavaju se sa diskriminacijom koja se odnosi na stanovanje, obrazovanje, kao i krivično pravo – i snose teret štete koju nanose pandemija koronavirusa, zagađenje i klimatske promjene”, naveo je Garland u svom govoru članovima senatskog Odbora za pravosuđe.

Garland je prije nominacije bio sudija Apelacionog suda u Washingtonu, a prije nego što je postao sudija, radio je u Sekretarijatu za pravosuđe gdje je nadzirao rad odjeljenja koje se bavi borbom protiv kriminala. Početkom 2016, bio je kandidat predsjednika Baracka Obame za sudiju Vrhovnog suda ali su republikanci u Senatu blokirali i samu raspravu o njegovoj kandidaturi.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG