Linkovi

Ejup Ganić se vraća kući


Porodica Ganić nakon presude
Porodica Ganić nakon presude

Bivši član bosanskohercegovačkog predsjedništva Ejup Ganić sad može slobodno da otputuje iz Britanije nakon odluke nadležnog suda da odbije srbijanski zahtjev za njegovo izručenje.

Nadležni sud u Londonu donio je danas presudu da Ejup Ganić ne treba da bude izručen Srbiji koja je to zatražila, kako je navedeno, zbog sumnji da je počinio ratne zločine. Sudija je u obrazloženju oslobadjajuće presude naveo da sudu nisu predočeni nikakvi novi dokazi i da je zahtjev za izručenjem bio pokušaj zloupotrebe britanske sudske procedure. Bivši član bosanskohercegovačkog predsjedništva sad može slobodno da otputuje iz Britanije nakon odluke nadležnog suda da odbije srbijanski zahtjev za njegovo izručenje.

- Oni su nekako uspjeli da zloupotrijebe ovdašnji sistem, i držali su me ovdje 5 mjeseci, i dizali prašinu kao da ima nešto sporno. A nema ništa.

Srbija je gospodina Ganića optužila za ratni zločin u ratu u BiH. Na teret mu se stavljalo da je 1992. naredio napad na vojni konvoj u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, dok se vojska povlačila iz grada. Srbija tvrdi da je tom priliko ubijeno više od 40 vojnika.

Sudija je, medjutim, procijenio da nema osnova za sudjenje gospodinu Ganiću i ujedno je optužio zvanični Beograd da je nastojao da sudski proces iskoristi u političke svrhe.

Srbijanski javni tužilac Vladimir Vukčević je rekao da će pažljivo proučiti odluku suda i negirao da je u svemu bilo ikakve političke motivacije, te najavio žalbu...

Porodica Ganić je presretna što su uspjeli da dobiju ovaj slučaj i planira skori povratak u Sarajevo. A sam gospodin Ganić je rekao da jedva čeka da se vrati svojim studentima.

XS
SM
MD
LG