Linkovi

Gani objavio da je pobjegao iz Afganistana kako bi spriječio krvoproliće


Ašraf Gani trenutno je u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.
Ašraf Gani trenutno je u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Bivši predsjednik Afganistana Ašraf Gani objavio je da je pobjegao iz zemlje u Ujedinjene Arapske Emirate (UAE) u momentu kada su talibani preuzeli vlast, kako bi "izbjegao krvoproliće na ulicama Kabula". Demantovao je da je uzeo novac iz državnih fondova kada je odlazio.

"Otišao sam na nagovor obezbjeđenja u palati, rekli su da moj ostanak rizikuje da se ponovi strašan scenario uličnih borbi iz devedesetih. Odlazak iz Kabula je najteža odluka u mom životu, ali vjerujem da je bila jedini način da se ne puca i da šest miliona građana Kabula ostane bezbjedno", naveo je Gani.

Gani, koji ima 72 godine, radio je protekle dvije decenije na stvaranju demokratske vlade u Afganistanu, ali je priznao da nije osigurao "stabilnost i prosperitet", kao ni njegovi prethodnici.

UAE su saopštili da su Ganija primili iz humanitarnih razloga.

Bivši afganistanski predsjednik je rekao da će uskoro iznijeti detalje svog naglog odlaska, a da sada mora da odgovoi na "neosnovane optužbe da je, kada je odlazio, uzeo milione dolara iz državnog budžeta, koji pripadaju građanima".

Ruska novinska agencija RIA objavila je da je Gani sa sobom ponio četiri automobila i helikopter pune keša, a da je neki novac morao da ostavi za sobom jer nije mogao da stane. Drugi mediji su prenijeli da je uzeo 169 miliona dolara iz vladinih fondova.

"Ove optužbe su potpuno lažne", tvrdi Gani.

Bivši afganistanski predsjednik kaže da su on i njegova supruga stavili na uvid javnosti sve što imaju, kao i da UN mogu da urade reviziju njegovih finansija ako žele.

Afganistanski portal TOLO News objavio je isječak iz intervjua sa američkim državnim sekretarom Antonijem Blinkenom, kako odgovara na pitanje da li je pomogao predsjedniku Ganiju da napusti zemlju.

"Noć prije nego što je pobjegao, u telefonskom razgovoru mi je rekao da je spreman da se bori do smrti", rekao je Blinken.

XS
SM
MD
LG