Linkovi

Gallup: Republikanci popularniji od demokrata


Postotak registriranih birača koji se identificiraju kao republikanci konstantan je već tjednima. No došlo je do pada postotka birača koji se deklariraju kao demokrati, a više je onih koji se svrstavaju u kategoriju neovisnih

Novo istraživanje javnosti centra Gallup pokazuje da birači trenutno preferiraju republikanske kandidate za Kongres u odnosu na demokrate omjerom 49 na prema 43 posto. Ovakav trend mogao bi predstavljati problem za predsjednika Obamu i njegovu Demokratsku stranku.

Dnevna Gallupova anketa tjednima je pokazivala malu prednost republikanaca nad demokratima, no sada se ta razlika povećala na rekordnu razinu. To se poklopilo s padom popularnosti predsjednika Obame na 46 posto, najmanji tjedni prosjek u Gallupovoj anketi. Frank Newport, glavni urednik Gallupove ankete, to komentira ovim riječima: "Mislim da anketa potvrđuje naš zaključak, da republikanci imaju dobre izglede na kongresnim izborima 2. studenog."

Postotak registriranih birača koji se identificiraju kao republikanci konstantan je već tjednima. No došlo je do pada postotka birača koji se deklariraju kao demokrati, a povećan je broj birača koji sebe svrstavaju u kategoriju neovisnih. David Wasserman iz nestranačkog časopisa Cook Political Report, kaže da je promjena kod neovisnih birača od ključne važnosti: "Neovisni birači su ključni za nadolazeće kongresne izbore. Naime, oni su se na izborima 2006. i 2008. godine, u osnovi, ponašali kao demokrati. No ankete sada sugeriraju da se oni više ponašaju kao republikanci."

Demokrati predsjednika Obame trebaju se nositi i povijesnim trendom. Naime, stranka koja kontrolira Bijelu kuću gubi na izborima polovinom predsjednikovog prvog mandata, podsjeća David Hawkings urednik časopisa Congressional Quaterly Weekly. Kako kaže, republikanci će najvjerojatnije osvojiti dodatne mandate, ali pitanje je mogu li ih osvojiti dovoljno za preuzimanje kontrole od demokrata u Zastupničkom domu Kongresa: "Postoje neke indicije da bi moglo doći do takozvanog „velikog vala“. Kad se to dogodilo posljednji put, 1994. godine, tijekom prvog mandata predsjednika Billa Clintona, javnost je također bila neprijateljski raspoložena prema postojećim članovima Kongresa."

Frank Newport kaže da nedavne ankete pokazuju vrlo snažno raspoloženje protiv aktualnih članova Zastupničkog doma Kongresa te smatra da su republikanci možda na rubu preuzimanja kontrole nad tim domom: "Jako smo blizu, u oba smjera. Demokrati imaju priličnu razliku što se broja mandata tiče, no vjerujem da su republikanci blizu mogućeg preuzimanja kontrole. Hoće li na kraju i osvojiti većinu ovisi o onome što će se događati od sada pa do 2. studenog. Izgleda da će ovo biti dobra godina za republikance, a hoće li biti iznimno dobra ostaje da se vidi."

Gallupova anketa pokazuje da republikanci i dalje imaju prednost kada je u pitanju entuzijazam njihovih birača.

Premda trenutni trendovi ne idu na ruku demokratima do izbora je ostalo još pet mjeseci i oni će ih svakako pokušati promijeniti. U nedavnom govoru u Pittsburghu predsjednik Obama je zaoštrio svoj ton prema republikancima: "Neki od vas vjerojatno su primijetili da ono na čemu radimo nije naišlo na podršku naših prijatelja iz druge stranke. U naše napore za spašavanje ekonomije do reforme zdravstva i financijske reforme, većina njih nije se uključila već su samo kritizirali. Oni su se usprotivili smanjenju poreza za male biznise, bili su protiv toga da se sredstva za financiranje fakultetskog školovanja ne mogu odbiti od poreza te protiv investiranja u čistu energiju. Bili su i protiv zaštite pacijenata od osiguravajućih kompanija te zaštite potrošača od velikih banaka."

Predsjednik Obama kaže da se demokrati i republikanci duboko razilaze oko uloge savezne vlade u rješavanju velikih nacionalnih problema s kojima se Amerika suočava. Ankete sugeriraju da birači najviše brinu o ekonomiji, zapošljavanju, nacionalnom dugu i imigraciji, a teško je reći hoće li, i koliko, na izborima biti važno pitanje izlijevanja nafte u Meksičkom zaljevu.

XS
SM
MD
LG