Linkovi

Državno tajništvo priopćilo da Vijeće za nacionalnu tranziciju treba početi planirati za post-gadafijevsku Libiju


Slavlje na ulicama Tripolija
Slavlje na ulicama Tripolija

Pobunjeničke snage koje su ušle u glavni grad sa zapada naišle su na vrlo slab otpor dok su praktički protrčale kroz vladine položaje oko Tripolija

Libijski pobunjenici upali su na središnji Zeleni trg u Tripoliju nakon što su prošli kroz vanjsku liniju obrane glavnog grada i tvrde da su zarobile dva sina Moamera Gadafija, uključujući Seifa al-Islama, kojeg se smatralo njegovim nasljednikom. Međunarodni kazneni sud potvrdio je jučer da je Saif al-Islam pritvoren. Oporbeni čelnici su također rekli da se najstariji Gadafijev sin Mohamed predao pobunjeničkim snagama.

U Washingtonu je američko Državno tajništvo priopćilo da libijsko Vijeće za nacionalnu tranziciju treba početi planirati za post-gadafijevsku Libiju. Bijela kuća je priopćila da je predsjednik Obama, koji se nalazi na godišnjem odmoru s obitelji, izvješten o najnovijem razvoju događaja u Libiji. Međutim američki predsjednik je odlučio pričekati "dok nećemo imati punu potvrdu o onom što se dogodilo" prije negoli komentira te događaje. Glasnogovornik Bijele kuće je izjavio kako američka administracija vjeruje da su "Gadafijevi dani odbrojeni".

Pobunjeničke snage koje su ušle u glavni grad sa zapada naišle su na vrlo slab otpor dok su praktički protrčale kroz vladine položaje oko Tripolija. Prije toga zauzele su vojni bazu tek 27 kilometara od Tripolija, koju su držale elitne Brigade Hamis, kojima zapovijeda još jedan Gadafijev sin. Pobunjenički borci su iz te baze odveli velike količine oružja i streljiva. Oporbene snage pustile su na slobodu stotine zatvorenika iz jednog zatvora dok su ulazile u glavni grad.

U samom Tripoliju tisuće civila pozdravljalo je duge konvoje kamioneta na kojima su se nalazili pobunjenički borci. Glasnogovornik pobunjenika rekao je da su poslali neke borce u glavni grad i morskim putem iz Misrate. Očevici u Tripoliju javljaju o raširenim borbama između pobunjenika i Gadafijevih snaga drugi dan zaredom. Masivni prosvjedi protiv Gadafija održani su u četiri oblasti grada koje se smatraju kao simpatizeri pobunjenika.

Libijska državna televizija emitirala je jučer niz prkosnih Gadafijevih poruka. U posljednjoj od njih on priznaje da oporbene snage prodiru u Tripoli i upozorava da će taj grad postati novi Bagdad. Libijski čelnik je također rekao da će ostati u glavnom gradu "do samog kraja" kako bi ga obranio i pozvao je pristaše da mu pomognu u oslobađanjuu. U drugoj audio poruci Gadafi je zatražio od svojih pristaša da "marširaju u milijunima" i skrše pobunu. Osudio je pobunu kao zlokobni pokušaj "izdajnika" i "štakora". Glasnogovornik libijske vlade izjavio je kasno sinoć da je 1300 osoba ubijeno od podneva u Tripoliju. Ta tvrdnja nije mogla biti potvrđena s neovisnih izbora.

Kao dio političke pobjede pobunjenika, državna tuniska novinska agencija objavila je sinoć da je tuniska vlada priznala Vijeća za nacionalnu tranziciju kao legitimnog predstavnika libijskog naroda. U međuvremenu su još dva Gadafijeva pomoćnika prebjegla.

I dok pobunjeničke snage napreduju kroz Tripoli, NATO savez je priopćio da se Gadafijev režim očigledno urušava. Glavni tajnik saveza Andres Fogh Rasmussen rekao je da što "prije Gadafi shvati da ne može dobiti ovu bitku….to bolje".

Inače, predsjednik Venezule Hugo Chavez bio je jučer jedan od rijetkih glasova koji su kritizirali razvoj događaja u Libiji i osudili udare NATO saveza u toj zemlji. Chavez je već dugo vremana brani Gadafija i osudio je ustanak u toj zemlji, tvrdeći da je to pokušaj zapadnih sila da se dočepaju nafte.

XS
SM
MD
LG