Linkovi

Pobunjenici preuzeli kontrolu nad Gadafijevim kompleksom Bab al-Aziziya u Tripoliju


Pobunjenici u Gadafijevom kompleksu Bab Al-Aziziya u Tripoliju
Pobunjenici u Gadafijevom kompleksu Bab Al-Aziziya u Tripoliju

Deseci pobunjenika pucali su u zrak iz vatrenog oružja kako bi proslavili ono što promatraju kao veliku pobjedu

Pobunjeniciu Libiji zauzeli su kompleks Moamera Gadafija u Tripoliju. Pobunjenici su upali u kompleks Bab al-Aziziya unatoč žestokom otporu Gadafijevih pristaša. Deseci pobunjenika pucali su u zrak iz vatrenog oružja kako bi proslavili ono što promatraju kao veliku pobjedu. Crni dim nadvio se nad kompleksom dok su se čule eksplozije i pucanje.

Nije jasno jesu li Gadafi i njegovi suradnici bili u kompleksu u to vrijeme ili da li se uopće nalaze u Libiji. Američki dužnosnici vjeruju da se Gadafi još uvijek nalazi u Libiji. U New Yorku je zamjenik libijskog veleposlanika Ibrahim Dabbashi rekao novinarima kako očekuje da će Tripoli biti u potpunosti oslobođen tijekom sljedeća 72 sata.

Povjerenica Europske unije za vanjsku politiku Catherine Ashton izjavila je da joj je čelnik pobunjenika Mustafa Abdel Jalil rekao kako kontroliraju 80 posto Tripolija. Glasnogovornica NATO saveza rekla je danas novinarima u Bruxellesu da misija saveza u Libiji nije okončana, te da će se nastaviti vojne operacije sve dok napadi i prijetnje civilima ne prestanu. Lokacija na kojoj se nalazi Gadafi nije poznata. Međutim, njegov sin i nasljednik, Seif al-Islam, pojavio se u ponedjeljak navečer u gradu rekavši da je njegov otac još uvijek u Tripoliju. Pobunjenici su u nedjelju priopćili da su uhitili Seifa al-Islama, međutim on je jučer razgovarao s novinarima u hotelu Rixos, kojeg kontroliraju Gadafijeve pristaše.

XS
SM
MD
LG