Linkovi

SAD: Nikad nije rano za ostvarivanje snova


"Znala sam da će i strah doći. Ako se i vi uplašite, ne želim da se upitate.... šta ako ne uspijemo.... Želim da se pitate šta ako budemo uspješni."

Nikad nije kasno pokušati ostvariti san, jedna je od često izgovaranih i dokazanih poslovica. Za Gabrielle Jordan moglo bi se reći... nikad nije rano početi ostvarivati željeno.

Ona, sada 16-godišnjakinja, radi ono što zaista voli - dizajnira i pravi nakit. Osnivačica je i vlasnica firme nazvane Jewelz of Jordan:

"Firmu sam osnovala sam kada sam imala 9 godina. Nakit sam počela praviti dvije godine ranije. Učila sam gledajući mnoge videe na YouTube-u. To me je zaista privlačilo."

Prve ogrlice, naušnice i narukvice prodavala je školskim i drugaricama iz susjedstva. Ubrzo je proširila krug kupaca, prodajući njen nakit na seminarima, na modnim revijama, u buticima i online:

"Moj cilj, kao kupci, bile su moderne, poslovne žene. Jedan od mojih osnovnih principa bio je praviti nakit i za poslovne i za svečane prilike."

Kreiranje nakita bila je odskočna daska za ono što Gabrielle voli čak i više - motiviranje drugih. Poslovna iskustva kroz koja je prolazila prenijela je knjigu nazvanu „Izrastanje mladog poduzetnika:“

"Kada sam imala 11 godina odlučila sam se na pisanje i vlastito, samostalno, izdavanje te knjige kako bih doprla do mnogih vršnjaka i inspirirala ih da i oni počnu neki njihov biznis."

Jednu od poruka prilikom brojnih obraćanja vršnjacima, sadržanih i u knjizi, sažima u rečenicu, dvije....:

"Znala sam da će i strah doći. Ako se i vi uplašite, ne želim da se upitate.... šta ako ne uspijemo.... Želim da se pitate... šta ako budemo uspješni."

Naime, nakon objavljivanje knjige Gabrielle Jordan je rado viđen gost na tematskim okupljanjima mladih, u školama, na radnim seminarima.....:

"Cilj mi je zaista doprijeti do vrlo širokog i raznolikog auditorija, prenijeti moje poruke čak i širom svijeta."

Samodisciplina je izuzetno bitna za mladu poduzetnicu koja se odlučila na školovanje od kuće:

"Ustajem u 5 ujutro da bih imala vremena za učenje, domaću zadaću, dizajniranje nakita, pripremu mojih govora.... za sve ono što treba da uradim tokom dana. Ranim ustajanjem i radnom disciplinom uspijevam održavati ravnotežu, biti direktorica moje firme, dizajnerica nakita i svega drugog što još želim da budem."

Gabrielle Jordan takođe vjeruje u pružanje ruke drugima i davanje od srca. I krajem svake godine dobrotvornim organizacijama donira dio profita koji ostvari:

"Davanje i pomoć drugima za mene su izuzetno bitni. Mislim da sam u stanju vidjeti i osjetiti nevolje kroz koje mogi drugi prolaze i shvatiti koliko sam sretna što sam imala mogućnosti da budem ovo što jesam. Dajući drugima, ja se nadam da ću postići i mnogo više."

Gabrielle Jordan vjeruje će dizajniranje i izrada nakita i dalje teći uspješno. Za iduću godinu planira napisati i objaviti novu knjigu koja bi, kako se nada, takođe mogla biti podsticaj i ohrabrenje mladima da se odluče na poslovno poduzetništvo.

SAD: Nikad nije rano za ostvarivanje snova
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:05 0:00

XS
SM
MD
LG