Linkovi

U Tucsonu teško ranjena demokratska kongresnica Gabrielle Giffords


Hitne službe ispred trgovine u Tucsonu gdje je došlo do pucnjave
Hitne službe ispred trgovine u Tucsonu gdje je došlo do pucnjave

Obama: 'Takvom besmislenom i užasnom činu nasilja nema mjesta u slobodnom društvu'; Boehner: 'Tužan dan za Ameriku'

Jedan savezni sudac je ubijen, a jedna kongresnica je teško ranjena u oružanom napadu na jednom manjem političkom skupu u Tusconu u saveznoj državi Arizoni.

Američka kongresnica Gabrielle Giffords, koja je ustrijeljena u glavu na skupu birača u Tusconu na jugu Arizone, pri čemu je ubijeno šest osoba, a 12 ranjeno, operirana je i liječnici su optimisti oko izgleda za njezin oporavak. Giffords je prostrijeljena kroz dio glave, a metak je prošao kroz mozak. Međutim, nakon operacije odgovarala je na liječnička pitanja. Među ubijenima su savezni sudac John Roll i jedna devetogodišnja djevojčica.

Osumnjičenik za ovaj napad, 22-godišnji Jared Lee Loughner je uhićen. Policija je priopćila da napadač možda nije bio sam te da se vjeruje da je imao pomagača. Otkriveno je i nekoliko video poruka na Youtubeu u kojima osoba koja se predstavlja kao Jared Loughner kritizira vladu i poziva na uvođenje nove valute.

Osmi izborni okrug u Arizoni, kojem pripada Tucson, smatra se konzervativnim okrugom, a ured umjerene demokratske kongresnice Giffords bio je vandaliziran u ožujku 2010. Na izborima u studenom 2010., Giffords je osigurala treći mandat u Kongresu tijesnom pobjedom nad protukandidatom iz Pokreta čajanke. Njen suprug je astronaut Mark Kelly, koji treba zapovjedati idućom svemirskom misijom na Međunarodnu svemirsku postaju gdje je već stacioniran brat ustrijeljene kongresnice.

Predsjednik Barack Obama je osudio napad na demokratsku kongresnicu Gabrielle Giffords kao "besmislen i užasan akt nasilja".

"Još nemamo sve odgovore. Ono što znamo jest da takvom besmislenom i užasnom činu nasilja nema mjesta u slobodnom društvu", naglasio je predsjednik Obama te je pozvao sve Amerikance da se pridruže njemu i supruzi Michelle u molitvama za kongresnicu Giffords, žrtve tragedije u Tucsonu i njihove obitelji.

Ured predsjednika Zastupničkog doma Kongresa, republikanca Johna Boehnera, izdao je priopćenje u kojem je osudio napad u Tusconu, ističući da je "napad na jednog izabranog dužnosnika, napad na sve izabrane dužnosnike. Užasnut sam besmislenim napadom na kongresnicu Giffords ... ovo je tužan dan za Ameriku", rekao je Boehner.

Predsjednik Obama je odredio da direktor FBI-ja Robert Mueller osobno vodi istragu oko ovog slučaja.

XS
SM
MD
LG