Linkovi

Gabon: Vojni oficiri kažu da je svrgnuti predsjednik u kućnom pritvoru


Gabonska vojska se pojavljuje na televiziji dok objavljuje da je preuzela vlast nakon reizbora predsjednika Alija Bonga.
Gabonska vojska se pojavljuje na televiziji dok objavljuje da je preuzela vlast nakon reizbora predsjednika Alija Bonga.

Grupa vojnih oficira u centralnoj afričkoj državi Gabon kaže da su smijenili predsjednika Alija Bonga s dužnosti i stavili ga u kućni pritvor.

Oni su objavili svoj državni udar u srijedu rano ujutro na nacionalnom televizijskom kanalu Gabon 24, samo nekoliko trenutaka nakon što je nacionalna izborna komisija objavila da je Bongo osvojio treći mandat na općim izborima u subotu.

Službenici su saopštili da su izborni rezultati poništeni, sve državne institucije raspuštene i sve granice zatvorene do daljnjeg.

"Odlučili smo da branimo mir tako što ćemo okončati sadašnji režim", rekao je jedan od oficira.

Nekoliko sati nakon prvog saopštenja, oficiri su objavili još jedan video u kojem tvrde da su pritvorili Bonga.

Bongo je prvi put preuzeo dužnost 2009. godine, nakon smrti njegovog oca, Omara Bonga koji je postao predsjednik naftom bogate nacije 1967. godine.

Subotnji izbori bili su zasjenjeni nedostatkom međunarodnih posmatrača, što je izazvalo zabrinutost u pogledu transparentnosti. Nakon toga, Bongova vlada je ograničila internet uslugu i uvela noćni policijski sat širom nacije, rekavši da je neophodno spriječiti širenje dezinformacija.

Činilo se da je pristup internetu barem djelimično obnovljen nakon najave puča.

Pucnjava se čula u glavnom gradu Gabona, Librevilu, nakon prvog pojavljivanja oficira na televiziji. Stanovnici su kasnije izašli na ulice Librevillea kako bi proslavili vijest o Bongovom uklanjanju.

Proglašeni državni udar dolazi nakon prošlomjesečnog vojnog svrgavanja predsjednika Nigera Mohameda Bazouma, posljednjeg u nizu puča širom Zapadne i Centralne Afrike od 2020. Predsjednik Bongo je preživio pokušaj vojnog preuzimanja vlasti u januaru 2019. dok se oporavljao od moždani udar.

Neke informacije za ovaj izvještaj stigle su od Reutersa i AFP-a.
  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG