Linkovi

Slijedeće nedjelje summit G 8 u Sjevernoj Irskoj


Lideri 8 industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta slijedeće se nedjelje sastaju u Britaniji na godišnjem summit G 8, kako bi razgovarali o ekonomiji I svjetskim dogadjanjima.

Svjetski lideri se sastaju u odmaralištu na jednom jezeru u Sjevernoj Irskoj. Tu će im biti obezbjedjen mir, daleko od demonstracija kakve su nedavno u Londonu organizirali samo proglašeni anti kapitalisti, I daleko od prosvjeda poput onoga prošlog januara, tek nešto preko 100 kilometara od Belfasta.

To je bilo podsjećanje da desetljeća protestantsko-katoličkih napetosti nisu još uvijek završena. Medjutim, to nije imidž koji Britanija želi da dominira summitom.

Zvaničnici pokušavaju organizirati nešto poput prošlogodišnjeg okupljanja u Camp Davidu. Britanski premijer David Cameron želi da focus bude na trgovini, porezima I transparentnosti, kao I na Syriji. On kaže:

Trebali bismo iskoristiti summit G8 kako bi se izvršio pritisak na sve strane da se dogodi ono što svi želimo: mirovna konferencija, mirovni process, I da se krene ka trazicijskoj vladi u Syriji.

Službeno stajalište američke vlade da je sirijska vlada koristila kemijsko oružje će ojačati zapadnu odlučnost na summit. Medjutim, članica grupe 8, Rusija, će se najvjerovatnije nastaviti protiviti svakoj vanjskoj akciji da se skine s vlasti sirijski režim.

Kadri Liik, stručnjak za Rusiju pri Evropskom Vijeću za vanjske poslove, kaže:

Oni se jednostavno ne slažu sa zapadnjačkim stavovima glede rješenja sirijskog sukoba, ali istodobno nemaju moć da nametnu svoju viziju rješenja.

U medjuvremenu nastojanja summita G8 da se razriješe neki svjetski ekonomski problemi , će biti otežana pošto na summitu nedostaju neki ključni igrači, poput Kine, I drugih zemalja koje su zadobile ekonomsku moć u zadnjih 38 godina, otkako se održava ovaj summit.


Stephen Pickford iz londonskog Chatam House-a, je ranije pomagao planirati ove summite; on govori:

Mnogi problemi koje oni žele riješiti su izuzetno teški za riješiti bez uključivanja ekonomija u usponu. Pa ipak, moguće je da zemlje na summit iskažu jako liderstvo, I pokušaju pokrenuti stvari naprijed.


Za zemlje sudionice summita , pokrenuti stvari naprijed izgleda mnogo realnije od krupnih I potpunih rješenja problema.
XS
SM
MD
LG