Linkovi

G7 najavljuje infrastrukturni program za suprotstavljanje kineskoj inicijativi Pojas i put


Members of the Group of Seven, including European Union leaders, pose for a photo at Schloss Elmau, following dinner, in Elmau, Germany, June 26, 2022.
Members of the Group of Seven, including European Union leaders, pose for a photo at Schloss Elmau, following dinner, in Elmau, Germany, June 26, 2022.

Grupa sedam (G7) je zvanično pokrenula globalno infrastrukturno i investiciono partnerstvo sa ciljem da se suprotstavi kineskom programu koji su prihvatile mnoge zemlje u razvoju.

Program G7 nastoji prikupiti 600 milijardi dolara investicija kako bi se potaknuo razvoj infrastrukture u zemljama sa nižim i srednjim prihodima, navodi se u saopštenju Bijele kuće od 26. juna.

Za razliku od kineskog programa, poznatog kao Inicijativa Pojas i put (BRI), onaj koji je predložila G7 obezbijedio bi finansiranje uglavnom od privatnih investitora.

Zapadni zvaničnici tvrde da kineski BRI koristi taktiku jake ruke koja zarobljava zemlje u dugovima i zapošljava investicije koje više koriste Kini nego zemlje koje učestvuju u programu. Među zemljama koje su potpisale dugoročne BRI ugovore su Afganistan, Iran i Mađarska.

Sjedinjene Države kažu da napori koje podržava G7, najavljeni tokom samita koji se održava u Njemačkoj, promovišu odgovorna ulaganja koja imaju za cilj dobrobit zajednica koje primaju ulaganje.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen rekla je da G7 nudi "održivu, kvalitetnu infrastrukturu" i da će "pozorno slušati zemlje primateljice".

Plan, ponovno pokretanje programa predstavljenog tokom prošlogodišnjeg samita G7, ciljaće zemlje kojima je očajnički potrebno sve, od puteva do luka koje su se do sada često oslanjale na kineski BRI.

Među prvim inicijativama su investicija od 2 milijarde dolara u solarnu farmu u Angoli, investicija od 320 miliona dolara za izgradnju bolnica u Obali Slonovače i investicija od 40 miliona dolara za promociju regionalne trgovine energijom u jugoistočnoj Aziji.

Cilj ulaganja od 600 milijardi dolara je samo aspirativni, ali visoki američki dužnosnik koji je izvijestio novinare negirao je da Kina ima stvarnu prednost.

"Nema sumnje da Inicijativa "Pojas i put" postoji već nekoliko godina i da je napravila mnogo gotovinskih isplata i investicija -- i da do toga dolazimo nakon godina njihovih ulaganja", rekao je zvaničnik. "Ali ja bih rekao da definitivno nije kasno. A nisam ni siguran da je kasno".

Zvaničnik je također rekao da mnoge zemlje koje su u partnerstvu s Kinom žale zbog toga i zaključuju da je Peking više zainteresiran za uspostavljanje ekonomskih i geostrateških uporišta nego da im pomogne u razvoju.

Program G7 će, s druge strane, ponuditi ulaganja koja "imaju trajne efekte" na ekonomije i stanovništvo zemalja, rekao je zvaničnik.

Uz izvještaje AP, AFP i dpa

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG