Linkovi

G-7 poziva Bjelorusiju da okonča migrantsku krizu


Migranti spavaju u kampu nedaleko od kontrolno punkta Bruzgi-Kuznica, na granici Bjelorusije i Poljske, u regionu Grodno, Bjelorusija, 18. novembra 2021.
Migranti spavaju u kampu nedaleko od kontrolno punkta Bruzgi-Kuznica, na granici Bjelorusije i Poljske, u regionu Grodno, Bjelorusija, 18. novembra 2021.

Grupa zemalja G-7 osudila je u četvrtak, kako je nazvala, "orkestraciju neregularnih migracija preko njenih granica" koje sprovodi vlast Bjelorusije, pošto je susjedna Poljska prijavila nove pokušaje prelaska njene granice.

"Pozivamo režim da odmah prekine svoju agresivnu i eksploatatorsku kampanju kako bi spriječio dalje smrti i patnje", saopštili su ministri spoljnih poslova Kanade, Francuske, Njemačke, Italije, Japana, Britanije i Sjedinjenih Država u zajedničkom saopštenju. "Međunarodnim organizacijama treba omogućiti trenutan i nesmetan pristup za isporuku humanitarne pomoći."

Evropske zemlje optužuju bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka da je gurao hiljade migranata, uglavnom sa Bliskog istoka, da ilegalno pređu granicu u znak odmazde za sankcije Evropske unije kojima se kažnjava Bjelorusija zbog razbijanja prodemokratskih demonstranata. Bjelorusija je negirala da je organizovala okupljanje migranata na granici.

G-7 je u četvrtak saopštila da Bjelorusija pokušava da "odvrati pažnju" od kršenja međunarodnog prava i ljudskih prava. U saopštenju je izražena solidarnost sa Poljskom, kao i sa još dva susjeda Bjelorusije - Litvanije i Letonije.

U vijesti su korištene neke informacije agencija AP i Reuters.
  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG