Linkovi

Hamburg: Da li će se lideri G20 uspjeti približiti barem po nekim pitanjima?


Američki predsjednik Donald Trump I njemačka kancelarka Angela Merkel će iskazati svoje razilaženje po pitanjima kao što su klimatske promjene I trgovina na samitu Grupe 20 vodećih ekonomskih sila koji će se u petak održati u Hamburgu. Ali kako izvještava dopisnik Glasa Amerike iz Evrope Luis Ramirez, pitanja kao borba protiv terorizma I kineski izvoz željeza ispod tržišne cijene bi ih mogla zbližiti.

Dok policija pojačava patrole I prosvjednici podižu svoj kamp, niko ne očekuje lagan vikend u Hamburgu. Angela Merkel obećava da će raditi na konsensusu, ali ne predviđa nikakve neočekivane promjene u svom odnosu sa američkom administracijom.

Mislim da ima visok stepen sličnosti, a po nekim pitanjima ima visok stepen razilaženja I zog toga ne želim ništa predviđati po pitanju razgovora, ali ne vjerujem da ćemo na kraju imati zajedničke stavove po svim pitanjima. Ima smisla I pošteno je međusobno razgovarati po svim pitanjima međunarodne diplomacije, rekla je Merkelova.

Predsjednik Trump je izjavio da ima smjele planove za smanjenje tarifa ili nametanje kvote na uvoz željeza, što je najnovija I možda najozbiljnija prijetnja kako bi se zaštitila američka industrija, što je dio njegove strategije da Ameriku stavi na prvo mjesto prioriteta, što njegove partnere u grupi G20 čini nervoznim.

Ono što on radi je da izbacuje sve vrste ideja, NAFTA, kritika klimatskih promjena, mislim da će na kraju htjeti i slobodnu trgovinu gdje svako pobjeđuje, ali ono što nastoji objelodaniti je nešto od hipokrizije zemalja kao Kina koje otvoreno razgovaraju, ali ne ispunjavaju uvijek data obećanja. Stoga će na ovom samitu doći do pravog sukoba velikih sila, smatra Tim Evans, politički ekonomista.

Šokantni Trumpov govor je doveo do nekih rezultata. Nakon što je zaprijetio da neće podržati NATO saveznike koji ne budu platili svoj dio za troškove odbrane, neke zemlje članice su obećale da će povećati svoj doprinos. On je rekao da će poništiti Sjverno američki sporazum o slobodnoj trgovini I sada ima sporazum sa Meksikom o izvozu šećera. Meta američkog predsjednika je sada Kina I njen jeftin izvoz željeza koji se krivi za uništavanje poslova ne samo u Sjedinjenim državama, već I u Britaniji I drugim zemljama G20, među kojima je I Njemačka.

Klimatske promjene su važno pitanje za neke lidere G20, ali analitičari kažu da bi prijetnja od jeftinog kineskog uvoza željeza mogla biti zajednička nit, I da bi mogla postati prioritet.

Mnoge članice G20 prolaze kroz potpuno iste vrste ekonomskih kretanja I ograničenja sa kojima se suočavaju Sjedinjene države. Na primjer u Britaniji željezane u Port Talbotu I Redcaru su zatvorene zbog prevelikog kapaciteta zaliha iz kineskog željezarskog sektora. To se ne razlikuje od onoga što se dešava u Ohiou I Pensilvaniji. Stoga mislim da ovo pitanje ima šansu da dobije mnogo podrške, kaže Shanker Singham iz instituta Legatum.

Ukoliko lideri uspiju pronaći zajednički jezik, to će biti uveliko različito od onog što se može vidjeti na ulicama Hamburga, gdje su prosvjednici izašli već početkom sedmice.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG