Linkovi

Zemlje G20 se sastaju u Parizu nadajući se dogovoru o boljitku globalne ekonomije


Pred mjestom održavanja summita je bilo i prosvjeda
Pred mjestom održavanja summita je bilo i prosvjeda

Stručnjaci kažu da se ne treba nadati sveobuhvatnom dogovoru jer su se interesi razišli od prošloga summita do danas

Kontrast izmedju brzog rasta ekonomija koje jačaju, i sporog oporavka , te visoke stope nezaposlenosti u mnogim zemljama u razvoju, igra veliku ulogu u razgovorima danas i sutra na summitu G 20, u Parizu.

Ekonomista Chris Williamson objašnjava:
Kao prvo tu je stara priča o globalnom debalansu, posebno kineskom višku i američkom deficitu. Kao drugo, već se zna, problemi oko cijena osnovnih životnih potrebština koje rastu, i kako se s time nositi.

Već se uveliko vodi rasprava izmedju proizvodjača osnovnih životnih potrebština, i vlada, o prijedlozima regulativa kojima bi se obuzdao rast cijena tih proizvoda. Kao i na ranijim summitima, tenzije oko kursa valuta i dalje su visoke izmedju Washingtona i Pekinga.

Američki zvaničnici tvrde da Kina namjerno devalvira svoju valutu kako bi održala premoć u izvozu. Medjutim, druge zemlje, medju njima Brazil, optužuju Sjedinjene države da čini isto. Medjunarodni ekonomski stručnjak Stefan Schneider pri Deutsche Bank, kaže da trenutna neprijateljstva postizanje dogovora o rečenom okviru za budućnost, čine vrlo malo vjerovatnim.

Mislim da će summit biti prilično neuspješan. Čovjek ne može a da ne vidi da je na proteklom summitu svatko želio da se spriječi velika recesija, i svi su bili složni. Medjutim, od tada su se mnogi interesi itekako razišli., kaže Stefan Schneider

Iako se mnoge zemlje - članice grupe slažu oko toga da konsistentni bankarski standardi i oštrije regulative, mogu spriječiti još jednu krizu, ima neslaganja oko toga kako bi trebalo vršiti monitoring pojedinih zemalja.


Ministrica francuske ekonomije, Christine Legarde, kaže da su u fokusu summita , oporavak i održivi rast diljem svijeta, o čemu se sve nacije mogu lako složiti.

U fokusu će biti unaprijedjenje medjunarodnog monetarnog sistema. Summit će se fokusirati i na više transparentnosti, tačno informiranje, i odgovarajuće regulative u polju osnovnih potrebština i goriva. U centru summita je i da obezbijedi provodjenje financijskih regulativa, na koordiniran i konsistentan način., kaže gospodja Legarde.

Koliko koordiniran i kako konsistentan , ostaje da se vidi. Usprkos naglašenog cilja G 20 da se usaglase nove upute o ponovnom balansiranju globalne ekonomije, i spriječi nova kriza, stručnjaci kažu da se konkretan dogovor zemalja o tome ne treba uskoro očekivati.


XS
SM
MD
LG