Linkovi

G 20: Generalni tajnik UN-a poziva na medjunarodnu mirovnu konferenciju o Syriji


G20 summit participants pose for the family picture in St.Petersburg, Sept. 6, 2013.
G20 summit participants pose for the family picture in St.Petersburg, Sept. 6, 2013.
Generalni Tajnik UN-a Ban Ki moon je upozorio svjetske lidere protv ,kako je to nazvao, loše zamišljene vojne akcije u Syriji, dodajući kako bi to moglo pogoršati gradjanski rat u toj zemlji.

Gospodin Ban je ovo izjavio jutros na jednom sastanku usmjerenom ka humanitarnim pitanjima, na marginama summita G20 u St Petersburgu, dok predsjednik Obama istodobno pokušava zadobiti medjunarodnu podršku za moguće vojne udare na Syriju.

Čelnik Svjetske Organizacije je upozorio protiv daljnje militarizacije sukoba, rekavši da bi vojni udari mogli voditi ka ozbiljnim i tragičnim posljedicama, uz povećanu prijentju daljim sektaškim nasiljem.

Specijalni izaslanik UN-a Lakhdar Brahimi , koji je takodjer na summitu u St Petersburgu, pomaže gospodinu Banu da zadobije podršku za jednu medjunarodnu mirovnu konferenciju u cilju okončanja dvo i pol godišnjeg rata u Syriji.

Svjetski lideri su i dalje duboko podijeljeni oko sirijske krize , i nakon prvog dana ekonomskog summita u Rusiji. Diplomati kažu da je sinoćnja radna večera, posvećena diskusiji o Syriji, bila izuzetno duga , te da je svaka strana nastojala podnijeti jake argumente za svoja stajališta glede rata.

Predsjednik Obama želi izgraditi globalnu koaliciju kao podršku vojnim udarima protiv režima Bashara al Assada, za koji Bijela Kuća tvrdi da stoji iza napada kemijskim oružjem prošlog mjeseca.
XS
SM
MD
LG