Linkovi

G20 želi da se 70 posto svijeta vakciniše do sredine 2022. godine


G20 ROME
G20 ROME

Ministri finansija i zdravlja 20 najvećih svjetskih ekonomija (G20) rekli su u petak da žele da se 70 posto svjetske populacije vakciniše protiv COVID-19 u narednih osam mjeseci i formirali su radnu grupu za bolju borbu protiv pandemije, javlja Reuters.

„Kako bismo pomogli napredovanju ka globalnim ciljevima vakcinacije od najmanje 40 posto stanovništva u svim zemljama do kraja 2021. i 70 posto do sredine 2022. godine... poduzet ćemo korake da pomognemo u povećanju ponude vakcina i osnovnih medicinskih proizvoda i inputa u zemljama u razvoju i uklonimo relevantna ograničenja u opskrbi i finansiranju", rekli su ministri G20 u saopštenju koje je vidio Reuters.

„Osnivamo Zajedničku finansijsku i zdravstvenu radnu grupu G20 koja ima za cilj unapređenje dijaloga i globalne saradnje o pitanjima koja se odnose na spremnost i odgovor na prevenciju pandemije, promovišući razmjenu iskustava i najboljih praksi, razvijajući aranžmane za koordinaciju između ministarstava finansija i zdravlja, promovirajući kolektivno djelovanje, procjenu i rješavanje zdravstvenih hitnih situacija s prekograničnim uticajem i podsticanje efikasnog upravljanja resursima“, navodi se u saopštenju.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG