Linkovi

Svijet: Što očekivati od narednog G-20 samita


Samit će biti održan pod snažnim pritiskom indikatora koji ukazuju da je u više zemalja brzi ekonomski rast prethodnih godina uveliko usporen.

Deseti po redu samit G-20 biće održan 15. i 16. novembra u turskom ljetovalištu Antalija, a pripreme su u završnoj fazi. Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan jučer se, iz prve ruke, uvjerio da je u Antaliji sve spremno za redovan godišnji skup najviših zvaničnika 20 ekonomski najsnažnijih zemalja.

Samit će biti održan pod snažnim pritiskom indikatora koji ukazuju da je više zemalja u kojima je, uključujući i Tursku kao domaćina skupa, brzi ekonomski rast prethodnih godina uveliko usporen. Analitičari, među njima i britanski ekonomista Andrew Kenningham, ističu da su sadašnje ekonomske teškoće Rusije najveće:

"Ovogodišnji pad ruske ekonomske snage je oko 5 odsto, uglavnom zbog pada cijena nafte. Uzroci su i problemi sa sankcijama i vrlo loše upravljanje zemljom. Ruski ekonomski ambijent je vrlo težak za uspješno poslovanje."

Prema zvaničnim podacima ekonomski rast Kine je sada manji od 7 odsto na godišnjem nivou. Na kineskom tržištu hartija od vrijednosti bilo je velikih padova i nesigurnosti, vjerojatno pretjeranih smatra Andrew Kenningham:

"Berzansko tržite bilo je blizu kolapsa, ali to, realno, nije bilo čvrsto vezano za pozitivan rast kineske ekonomije."

Kina će na samitu G-20 pokušati usmjeriti pažnju na reformu prava glasanja u Međunarodnom monetarnom fondu, ističe Olivia Gippner sa londonske Škole za ekonomiju:

"Kinezi su u podređenom položaju. U ovom trenutku, u glasačkom mehanizmu, Sjedinjene Države imaju oko 16 odsto udjela, Kina samo 4 posto, Indija 3, a Brazil tek 2 posto."

Olivia Gippner dodaje da će i klimatske promjene biti u vrhu dnevnog reda samita:

"Posebno zbog samita o klimi koji će u decembru biti održan u Parizu. Skup u Antaliji je, prije tog pariskog, posljednji veliki skup na kojem će biti svi oni koji mogu presudno uticati i na sprečavanje negativnih klimatskih promjena."

Na području provincije Antalija nedavno je uhapšeno 20 osoba za koje se sumnja da su militanti Islamske države. I to je jedna od „sitnica“ koje ukazuju na nužnost da se i globalna sigurnost nađe na dnevnom redu samita, kaže profesor univerziteta Toronto John Kirton:

"Terorizam na Bliskom istoku, primarno, i sirijska izbjeglička kriza... Čelnici zemalja i državnih vlada razgovareće o tome za večerom, u atmosferi u kojoj će moći biti direktniji i fleksibilniji."

Kina preuzima rotirajuće predsjedavanje grupom G-20 iduće godine. Vjerojatno će i zbog toga, procjenjuju analitičari, na skupu u Antaliji, kineska ekonomska kretanja biti pod većom pažnjom učesnika samita.

Svijet: Što očekivati od narednog G-20 samita
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:54 0:00

XS
SM
MD
LG