Linkovi

Pred skori samit G-20: Na vatri mnogobrojnih problema


Pred skori samit G-20: Na vatri mnogobrojnih problema
Pred skori samit G-20: Na vatri mnogobrojnih problema

O rezultatima samita lidera 20 ekonomski najsnažnijih zemalja svijeta znaće se vrlo brzo. U Kan stižu u četvrtak ujutro, a napuštaju ga kasno naveče u petak.

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama ovog tjedna odlazi u Francusku, na ekonomski samit zemalja G-20, nadajući se da će Evropi moći pomoći, i on i zemlja koju predstavlja, da krene u pravcu dugoročnog rješenja ekonomske krize u kojoj se nalazi. Gospodin Obama će takođe pokušati uvjeriti lidere država, članica Grupe 20 da Sjedinjene Države mogu prevladati sadašnje političke i ekonomske probleme.

Naravno, budžetski deficiti koji su, za sada u Grčkoj rezultirali masovnim protestima i nemirima, biće na vrhu dnevnog reda samita u Kanu. Prošlosedmični dogovor unutar Evropske unije o proširenju fonda za otkup grčkog duga, uz opraštanje polovine tih dugovanja, umanjio je pritisak kojem su bili izloženi evropski lideri.

Predsjednik Obama je taj dogovor ocijenio kao vrlo bitan, ali prvi korak:

„Ključno je sada primijeniti taj dogovor u potpunosti i odlučno. Ubijeđen sam da će evropski lideri u tome uspjeti.“

Američke ekonomske i političke teškoće takođe bi mogle biti u vrhu rasprava na samitu lidera Grupe 20. Visoka nezaposlenost u Americi težak je teret ekonomskom oporavku. Stranačka polarizacija u Kongresu izaziva sumnju drugih zemalja da Washington može riješiti ekonomske probleme.

Glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney izjavio je na posljednoj konferenciji za novinare da predsjednik ostvaruje napredak u rješavanju tih otvorenih pitanja i dodao:

„Gospodin Obama odlazi u Francusku vršeći snažan pritisak na Kongres da djeluje, odlazi na samit kao lider najveće svjetske ekonomije i snažne saveznice mnogih zemalja u naporima za ekonomsko ozdravljenje.“

Drugi Obamin veliki prioritet je izvršiti pritisak zarad otvaranja tržišta prekomorskih zemlja za američki izvoz.

„Sjedinjene Države su veliko tržište otvoreno za proizvode iz svih dijelova svijeta. Mi takođe želimo širom svijeta otvorena vrata za naše proizvode“ - istakao prije dan, dva.

Predsjednik Obama će ponovo istaknuti i pitanje stvarne vrijednosti kineskog juana, odnosno američko-kineskih trgovinskih odnosa, uvjeren je Matthias Matthijs, profesor političke ekonomije univerziteta American, jer...:

„Sjedinjene Države su u trgovinskom deficitu i uvjerene su da kineski izvoz nije rezultat poštene izvozne politike. S druge strane Kina misli da Amerika štampa isuviše mnogo novca i da na taj način manipulira ekonomijom.“

Scheherezade Rehman, sa univerziteta univerziteta George Washington, sumnja da će stavovi predsjednika Obame o nerealnoj vrijednosti kineske valute imati neku veću podršku Evropljana zato što se...:

„Oni prže na vatri vlastitih finansijskih teškoća tako da za njih ovo nije pogodan trenutak za valutarni rat sa Kinom. Predsjednik Obama misli da jeste i on će i iz Kana nastojati uvjeriti Amerikance da će poduzeti sve da sačuva njihova radna mjesta.“

O rezultatima samita lidera 20 ekonomski najsnažnijih zemalja svijeta znaće se vrlo brzo. U Kan stižu u četvrtak ujutro, a napuštaju ga kasno naveče u petak.

XS
SM
MD
LG