Linkovi

Prosvjednici protiv G-20 traže onemogućavanje poreskih utočišta za bogate


Francuski policajci i prosvjednici na francusko-monegaškoj granici u četvrtak 3. studenoga
Francuski policajci i prosvjednici na francusko-monegaškoj granici u četvrtak 3. studenoga

Jolie: "Da ne postoji izbjegavanje plaćanja poreza i poreska utočišta, tim bi državama bilo bolje"

Dok čelnici zemlja G-20 traže načine kako da potaknu globalni ekonomski rast i zaustave da se grčka financijska kriza ne proširi, tisuće prosvjednika održava skupove i demonstracije u blizini Cannesa. Posjetili smo prosvjede pokraj francuske granice s Monacom.

Kratka šetnja do granice bogate kneževine Monaco, u kojoj se ne plaća porez, pokraj luksuznih vila na brežuljcima s kojih se vidi Mediteran. Ovdašnji krajobraz nudi savršenu pozadinu za posljednje prosvjede protiv summita G-20. Nekoliko stotina aktivista sudjeluje u toj šetnji, tražeći da se onemoguće poreska utočišta za bogate. Prosvjednici dolaze sa svih strana svijeta.

Dvadeset sedmogodišnji Eran Hakim stigao je iz Izraela. Nada se da će čelnici G-20, koji se nalaze u obližnjem Cannesu, poslušati njihovu poruku. "Vidimo kako se povećava nejednakost unutar država, ali i među državama. Oni time upravljaju, oni su odgovorni. Ne vjerujem da će to promijeniti, ali kažem da mi želimo da se to promjeni“.

Nellini Stamp nakratko je napustila kontinuirane prosvjede Okupirajmo Wall Street u New Yorku kako bi se pridružila ovima na francuskoj Rivijeri. "Mislim da je to velika stvar jer pokazuje međunarodnu solidarnost, jer ovo je globalna ekonomska kriza, dakle moramo imati jedan globalni pokret, a to se upravo događa“.

Čelnici zemalja G-20 pokušavaju ograničiti trenutnu krizu, dok je grčka vlada na rubu kolapsa zbog referenduma o prihvaćanju europskog paketa pomoći, a Grci sve ogorčeniji zbog striktnih mjera štednje.

Predsjednica francuske Zelene stranke Eva Jolie, koja se pridružila prosvjednicima, tvrdi da Atena i druge vlade pogrešno postupaju u ovakvoj situaciji. "Da ne postoji izbjegavanje plaćanja poreza i poreska utočišta, tim bi državama bilo bolje. Tražiti od Grka koji nisu bogati, plaće su niske, mirovine još niže – oko 400 ili 600 eura – da to smanje za još 20 posto nije realistično“.

Prosvjednici protiv summita G-20 imaju cijeli niz razloga. Ali sveukupna poruka ovaj tjedan, kroz prosvjedne radionice i rasprave, jest da poglavari država trebaju na prvo mjesto staviti ljude, a ne financijska tržišta. I dok šefovi država uživaju u glasovitoj francuskoj hrani, prosvjednici održavaju jedan umjereniji "alternativni banket" više u doticaju s ovim teškim ekonomskim vremenima.

XS
SM
MD
LG