Linkovi

Okončan summit G 20 u Cannes-u


Predsjednik Evropskog Vijeća Herman Van Rompuy i Predsjednik Evropske Komisije Jose Manuel Barroso , press konferencija, Cannes , 4. novembra 2011.
Predsjednik Evropskog Vijeća Herman Van Rompuy i Predsjednik Evropske Komisije Jose Manuel Barroso , press konferencija, Cannes , 4. novembra 2011.

Iako je postignut odredjeni napredak, američki predsjednik izjavio da još puno posla predstoji, i da se dogovoreni plan mora čim prije provesti

Američki predsjednik Barack Obama je izjavio da su svjetski lideri učinili značajan napredak u stabiliziranju globalne ekonomije, kao i da je uvjeren da će evropski lideri biti u stanju da riješe dužničku krizu s kojom su sučeljeni.

Govoreći na zatvaranju summita , američki predsjednikje takodjer rekao da preostaje još dosta teškog rada kako bi se razriješila evropska dužnička kriza, i dodao:

Došli smo u Kan kako bismo razgovarali s našim evropskim prijateljima o tome kako će se pokrenuti naprijed, i nadgraditi plan o kojem smo se složili prošle nedjelje. Dogadjaji u Grčkoj u posljednja 24 sata su još jednom podsjetili koliko je važno provesti ovaj plan, koliko god je moguće brže i potpunije. S obzirom na ovo što sam čuo od evropskih prijatelja u zadnja dva dana, uvjeren sam da Evropa ima sposobnost da se sučeli sa ovim izazovom.

Obama je rekao takodjer da su evropski lideri položili temelje na kojima će se izgraditi rješenje , prošlonedjeljnim planom kojim se smanjuje grčki dug, re-kapitaliziraju banke i povećava mogućnost financijske pomoći , radi budućih urgentnih situacija. Sada, kazao je američki predsjednik, taj plan jedino treba provesti.


Trebamo biti svjesni težine zadatka. Znate da suosjećam sa mojim evropskim kolegama, jer znam kako je nama bilo teško da spasimo američki financijski sistem od propadanja.


Medjutim, američki lider je rekao da se američka ekonomija još nije oporavila. Dodao je da Amerika prepoznaje ono najvažnije, a to je da se ubrza njen rast. Obama je pohvalio i Kinu jer se složila da i sama uradi više na jačanju svoje ekonomije.
XS
SM
MD
LG