Linkovi

Federalna uprava policije odgovorila Nerminu Nikšiću: Istragama obuhvaćeni i visoki funkcioneri SDP-a


Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a i poslanik u Parlamentu FBiH
Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a i poslanik u Parlamentu FBiH

Nakon što je Nermin Nikšić, predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP), zatražio da se nadzire rad Federalne uprave policije (FUP), iz ove agencije je stigao odgovor da rade po zakonu.

U FUP-u, na čijem čelu se nalazi Dragan Lukač, odbacuju Nikšićeve navode da su pojedina tužilaštva odustala od njihovih usluga za potrebe istraga.

„Potvrda toga je činjenica da je u određenom broju istraga koje ova Uprava provodi u suradnji sa Kantonalnim tužilaštvom Kantona Sarajevo, obuhvaćen jedan broj visokopozicioniranih dužnosnika iz političke stranke gospodina Nerimina Nikšića, kao i drugih političkih stranaka”, saopćeno je iz FUP-a.

Dodali su i da je Nikšić prije nekoliko dana dao službenu izjavu u FUP-u, a na zahtjev sarajevskog tužilaštva. Navode da to može „eventualno predstavljati i uzrok Nikšićevog istupanja u javnost”.

Nedavno je glavna sarajevska tužiteljica Dalida Burzić rekla: „Mi smo, recimo, konkretno, predmet Bosna, koji je počeo da radi s nama federalni MUP i Federalna uprava policije, bukvalno uzeli od policije, tako da taj predmet Tužilaštvo u Sarajevu samo radi, samo uz prijeku asistenciju gdje je potrebna policija, shodno njihovim ovlaštenjima koja imaju da se uključuju u rad. To vam sve samo po sebi govori.“

Predmet Bosna se tiče visokih funkcionera Stranke demokratske akcije – Amira Zukića, Asima Sarajlića i Mirsada Kukića, a čelni čovjek Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova (FMUP), Aljoša Čampara, funkcioner je te stranke.

Nova oprema za prisluškivanje

Nikšić je kazao jučer da je „pripremio i pustio” inicijativu u kojoj traži da Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH pokrene mehanizam nadzora i kontrole zakonitosti rada FUP-a.

„Puno je razloga i motiva za jednu ovakvu inicijativu. Ono što je bitno naglasiti je to da je Federalna uprava policije je praktično jedini federalni organ sa policijskim ovlaštenjima i praktično već duže od dvije godine funkcionišu bez bilo kakvog oblika građanskog nadzora i kontrole njihovog rada”, pojasnio je Nikšić, poslanik u Federalnom parlamentu.

Podsjetio je da Nezavisni odbor za nadzor rada FUP-a ne postoji duže od dvije godine i smatra to nedopustivim. Iz te policijske agencije kažu „izražavaju čuđenje” zbog čega ova radna tijela još uvijek nisu uspostavljena, podsjećajući da su isključivoj nadležnosti Parlamenta FBiH.

Nikšić je naveo i da je FUP prošle godine nabavio sofisticiranu opremu za provođenje posebnih istražnih radnji poput prisluškivanja. Zbog nepostojanja bilo kakve kontrole, kako kaže, nema ni mogućnosti da se sprovede nezavisna istraga u slučaju nezakonitog prisluškivanja, dodavši da ne tvrdi da je toga i bilo.

Iz FUP-a pojašnjavaju da je oprema još uvijek u testnoj fazi, napominjući da se posebne istražne radnje provode po zahtjevu tužilaštva i naredbi suda.

„Što se tiče rada Federalne uprave policije, ista je depolitiziran organ koji postupa u skladu sa zakonom, uključujući profesionalne standarde”, navodi se u saopćenju FUP-a.

XS
SM
MD
LG