Linkovi

POLICIJA: Nema dokaza o ugroženosti predsjednika FBiH


Marinko Čavara, predsjednik Federacije BiH (Fotografija preuzeta sa web stranice Ureda predjednika Federacije BiH)
Marinko Čavara, predsjednik Federacije BiH (Fotografija preuzeta sa web stranice Ureda predjednika Federacije BiH)

Sigurnost predsjednika Federacije Bosne i Hercegovine Marinka Čavare za vrijeme vožnje autocestom u službenom automobilu Audi 5. jula ove godine nije bila ugrožena.

To je zaključak istrage koju je sprovela Federalna uprava policije nakon što je Čavara podnio prijavu sumnjajući da mu je život bio ugrožen.

Čavaram zajedno sa vozačem, putovao je kući iz Sarajeva u Busovaču 5. jula, a prethodno je otpustio policijsku pratnju na koju ima pravo.

Čavara je prijavio da su se tog dana na dionici autoceste Kakanj – Zenica zaustavili kako bi očistili staklo, te je primjetio već parkirano vozilo iz kojeg ga dvije osobe „nepomično gledaju bez reakcije”, a što mu je bilo sumnjivo.

Naveo je i da ga je taj automobil poslije pratio, a u jedno momentu pretekao i držao na odstojanju. Prema Čavari, u trenutku kada se približavao silasku sa autoputa u mjestu Bilješevo kod Kaknja, „sumnjivi” automobil je usporio i zaustavio se kod već parkiranog kombija.

U trenutku kada su se Čavara i vozač pribiližavali kombi je krenuo, a kod podvožnjaka je ostao automobil za kojeg sumnja da ga je pratio. Naveo je da je nastavio prema Zenici, vjerujući da bi se našao u blokadi da je skrenuo u pravcu podvožnjaka.

Zaključak Federalne uprave policije glasi da osobe iz „sumnjivog” automobila nisu poznavale predsjednika Čavaru, odnosno da su da su nastupale na opisani način. Prema istrazi, nije postojalo nikakvo drugo vozilo.

„Nema dokaza o organiziranom nastupu navedenih inkriminiranih osoba u opisanom događaju”, saopćila je Federalna uprava policije

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG