Linkovi

Fudbalski savez BiH prihvatio prijateljski meč sa Rusijom, Džeko i Pjanić protiv


Arhiv - Navijači BiH u Zenici
Arhiv - Navijači BiH u Zenici

Fudbalski savez BiH je potvrdio u petak kako će reprezentacija BiH odigrati prijateljsku utakmicu sa Rusijom u novembru ove godine.

Iz Saveza je saopšteno kako je prihvaćena ponuda Fudbalskog saveza Rusije za odigravanje prijateljskog meča u Saint Petersburgu 19. novembra 2022.

Meč dolazi u trenutku ruske invazije na Ukrajinu pokrenute 24. februara ove godine.

Zbog rata pokrenutog protiv Ukrajina, FIFA je izbacila Rusiju sa Svjetskog fudbalskog prvenstva Kataru koje će biti održano od 21. novembra do 18. decembra 2022.

UEFA je također zabranila ruskim klubovima učešće u svim evropskim takmičenjima.

Predsjednik Fudbalskog saveza BiH Vico Zeljković je u rodbinskim vezama sa Miloradom Dodikom, liderom vodeće stranke u entitetu RS, koji zastupa ruske interese u BiH.

Kako prenosi portal SportSport.ba, Fudbalski savez BiH je o utakmici sa Rusijom zatražio mišljenje od UEFA-e, a u odgovoru je navedeno kako UEFA nema ništa protiv jer nije nadležna za prijateljske mečeve.

Rusku ponudu je prihvatio Komitet za hitnost Fudbalskog saveza BiH, sastavljen od šest članova. Prema pisanju medija, za su glasali Vico Zeljković, Miloš Brkić, Ivan Zeus, Dragan Soldo i Fuad Čolpa. Sa odlukom nije bio saglasan Irfan Durić.

Portal Klix je javio kako je kapiten reprezentacije Edin Džeko rekao kako je protiv odigravanja utakmice i da njegov stav znaju ljudi u Savezu, dok je Miralem Pjanić na pitanje novinara portala Sportsport.ba da li će odazvati pozivu, odgovorio da neće.

Sportski novinar Bakir Tiro kaže za Radio Slobodna Evropa da se radi o potezu koji može ostaviti dalekosežne posljedice.

„Ovo mi liči i na određeni predizborni trik pojedinih političkih partija u BiH koji su vrlo bliski, odnosno, čak i nepotizmom povezani sa samim vrhom saveza i njenim predsjednikom. Ne mogu da vjerujem da su uspjeli to uraditi, jer Rusija je suspendovana od svjetske i evropske fudbalske federacije”, rekao je Tiro.

Političke stranke u BiH su trenutno u predizbornoj kampanji za Opće izbore u oktobru.

XS
SM
MD
LG