Linkovi

Frustracije birača pomoći će republikancima na izborima u studenome


Ovogodišnji kongresni izbori u Sjedinjenim Državama uzrokovali su već dosta olujnih oblaka na političkom horizontu za američkog predsjednika Baracka Obamu i njegove demokratske saveznike u Kongresu

Ovogodišnji kongresni izbori u Sjedinjenim Državama uzrokovali su već dosta olujnih oblaka na političkom horizontu za američkog predsjednika Baracka Obamu i njegove demokratske saveznike u Kongresu.

Nedavna istraživanja javnog mnijenja pokazuju da su birači sve više frustrirani političkim Washingtonom te da će to vjerojatno pomoći oporbenim republikancima, a odmoći demokratima na izborima u studenome. U najnovijoj anketi televizije NBC i dnevnika Wall Street Journal, predsjednik Obama uživa podršku od 50 posto. No, gotovo trećina anketiranih kaže da skoro nikad ne vjeruje vladi što reflektira ljutnju birača i frustracije. Takvo raspoloženje, vjeruje se, najviše će pogoditi trenutne članove Kongresa koji se nadmeću za nove mandate, a poglavito demokrate koji imaju većinu u oba doma Kongresa.

Demokratski politički strateg James Carville kaže da demokrati trebaju žurno pronaći način za mobiliziranje svojih pristaša ukoliko žele dostići intenzitet i motivaciju republikanskih birača. "Demokrati trebaju strategiju ponovnog motiviranja svoje izborne baze. Ova anketa u skladu je s prijašnjima i odgovara onome što i ja vidim".

No neki republikanski kandidati za Kongres već su naišli na probleme dijelom i zbog konzervativnog aktivističkog pokreta „Tea Party“. Senator iz savezne države Utah, Bob Bennett, poražen je na lokalnim republikanskim izborima te je izgubio mogućnost nadmetanja za četvrti mandat u američkom Senatu. Jedan od glavnih razloga za njegov neuspjeh bilo je to što je podržao državnu sanaciju velikih banaka u doba administracije predsjednika Georgea Busha. "Politička atmosfera je zatrovana i jasno je da su tome pridonijeli i neki moji glasovi u Kongresu. No kad se osvrnem na to kako sam ja glasovao, izuzev jednog ili dva slučaja, ponovno bi glasovao na isti način čak i da sam tada znao da će me to koštati gubitka karijere".

Scott Faulkner iskusni je republikanski aktivist koji je radio u administraciji predsjednika Ronalda Reagana i za republikance u Kongresu. On kaže da je pokret „Tea Party“ donio novu energiju Republikanskoj stranci. "Ja sam surađivao s članovima pokreta „Tea Party“ u Zapadnoj Virginiji. U tom je pokretu dosta ljudi koji bi inače glasovali za republikance no postoji čimbenik gorljivosti koji dovodi do toga da su građani više uključeni u kampanju ove godine nego ranije".

Posljednje ankete pokazuju da su republikanci motivirani za kongresne izbore u studenome pretežito zbog protivljenja predsjedniku Obami, zabrinutosti zbog vladine potrošnje i sve većeg državnog duga. Politički analitičar John Fortier iz organizacije American Enterprise Institute prati koja pitanja motiviraju aktiviste pokreta „Tea Party“. "Njima je stalo do vlade poglavito do njene veličine. Oni drže da vlada radi previše toga i prebrzo. Njima se ne sviđa Obamina politika".

Fortier dodaje da će jačanje pokreta „Tea Party“ pomoći republikancima da osvoje dodatne mandate u Zastupničkom domu i Senatu. Stručnjak sa Sveučilišta Georgetown Stephen Wayne slaže se s ovakvom procjenom. No kao i neki drugi analitičari, Wayne upozorava da ne treba preuveličati mogući učinak spomenutog pokreta. "Ankete pokazuju da su građani koji su aktivni u pokretu „Tea Party“ konzervativci i republikanci. Stoga ja mislim da se pokret obraća onima koji su već na neki način preobraženi. Vjerujem da će mala republikanska baza ostati vrlo aktivna i glasovati no ne smatram da će pokret automatski pridonijeti republikanskim glasovima već samo da će rezultirati većim izlaskom njihove baze na izbore".

Stranka koja kontrolira Bijelu kuću tradicionalno gubi mandate na kongresnim izborima sredinom predsjednikovog prvog mandata. Taj broj kreće se između tek nekoliko mjesta pa do 20, 30 i više. Brojni analitičari uspoređuju ove izbore s onima 1994. godine kad su republikanci zabilježili ogromne dobitke i preuzeli kontrolu nad oba doma Kongresa. Republikanci bi trebali dobiti 40 dodatnih mandata kako bi preuzeli kontrolu u Zastupničkom domu, a neki poznavatelji prilika smatraju da su nadomak tog cilja. Ipak, oni naglašavaju, da se politička klima od danas do studenog još može promijeniti.

XS
SM
MD
LG