Linkovi

Fotografije iz života čuvene meksičke umjetnice


Meksička umjetnica Frida Kahlo, koja je umrla 1954. godine, poznata je po svojim živopisnim autoportretima. Njeni radovi su, posljednjih godina, postali izuzetno popularni, ostvarili ogroman uspjeh i priznanja. Izložba Fridinih ličnih fotografija, otkrivenih više od pola vijeka poslije njene smrti, daje nam priliku da zavirimo u dio njenog života, ali takodje otvara neka pitanja.

Frida Kahlo je jedna od najpoznatijih meksičkih umetnika. Njen život bio je tema filma “Frida” iz 2002. godine, sa Salmom Hayek u glavnoj ulozi.

240 fotografija izloženih u Arlingtonu izabrano je medju više od 6000, nedavno otkrivenih u domu u kojem je Kahlo živjela sa svojim mužem, Diegom Riverom.

Koliko je poznato, samo četiri je snimila sama umjetnica, uključujući fotografiju njenog psa i portret njenog nećaka.

Cynthia Connolly je kustosica za vizuelne umjetnosti galerije ARTISPHERE. Poseban utisak je na nju ostavila Fridina fotografija, nazvana “Meksičke igračke.”:

- To predstavlja kočiju, gdje se konj gotovo prevrnuo a jedna osoba leži na zemlji. Zato se pitam da li je, preko tih meksičkih igračaka, opisivala sopstvenu nesreću.

U nesreći koja je dramatizovana u filmu Frida, slikarka je zadobila teške povrede kičme. Nekoliko fotografija na izložbi prikazuje je kako leži u bolnici, govori kustosica:

- Vidi se da je veći dio života trpjela bol. Stalno je imala operacije u pokušaju da se spasi od toga.

Na drugim fotografijama vide se Fridini rodjaci i prijatelji, medju kojima je fotograf Nickolas Muray. Ono što se vidi u njegovom studiju je veoma interesantno, jer uz pomoć lupe možete da vidite portret Fride Kahlo na zidu.

Tu su i autoportreti njenog oca, koji je bio profesionalni fotograf. Postoji oko 20 autoportreta njenog oca, veoma formalne fotografije. To nas navodi na pomisao da je njen otac imao veliki utjecaj na njenu umjetnost. Frida je sakupljala i fotografije drugih umetnika kao što je Man Ray, govori gospodja Connolly:

- Kada pogledate ovu izložbu, pitam se šta je sve ona čuvala, i zbog čega? Da li je planirala da ih koristi za neku svoju sliku?

To nazalost nikada nećemo saznati…

XS
SM
MD
LG