Linkovi

Francuski imam protiv vjerskog ekstremizma, netolerancije i rasizma prema muslimanima


Imam Hassen Chalghoumi

Kao imam, Hassen Chalghoumi se otvorio prema nemuslimanskoj zajednici u Francuskoj, pozivajući lokalne vlasti na vjerske praznike

U trenucima dok se mnogi u Francuskoj pribojavaju islamskog radikalizma jedan muslimanski imam govori protiv vjerskog ekstremizma, netolerancije i rasizma prema muslimanima.

U ženskom prostoru za molitvu džamije al-Nour u petak poslijepodne u pariškom predgrađu Drancy jedna vjernica ponavlja Shehadu, izričući svoje vjerovanje u jednog Boga nakon što se preobratila na Islam. Uz pomoć video-veze pomaže joj imam Hassen Chalghoumi koji je nedavno skrenuo pozornost na sebe objavljujući knjigu "Za Islam Francuske“.

Chalghoumija neki nazivaju "imamom Židova“ zato što uspostavlja veze s francuskom židovskom zajednicom. Zbog toga što je kritizirao muslimanski ekstremizam i prekrivanje lica žena velom zaprimio je prijetnje smrću. "Nošenje niqaba odnosno vela nije vjerska obaveza. Umjesto toga, otuđuje muslimanke od ostatka francuskog društva jer pokriva njihova lica. Niqab također pothranjuje anti-muslimansko raspoloženje u Francuskoj".

U svojoj nedavnoj knjizi i intervjuima 37-godišnji imam pojasnio je što ga je navelo da se okrene religiji. Rođen je u Tunisu, a studirao je na sveučilištu El-Zitouni, poznatoj teološkoj instituciji u Tunisu. Proputovao je Srednji isok i Aziju kako bi razumio različite ogranke islama prije nego što je stigao u Francusku 1996. godine. "1990-tih bio sam potresen sukobom između muslimanskih ekstremista i alžirske vlade u kojem je ubijeno oko 150 tisuća ljudi. Radikalni islam nema ništa zajedničko s tolerantnom religijom u koju me je uputila moja majka".

Kao imam, Hassen Chalghoumi se otvorio prema nemuslimanskoj zajednici u Francuskoj, pozivajući lokalne vlasti na vjerske praznike. On je bio domaćin objeda na kojima bi se našli policija i muslimanski tinejđeri koji se često sukobljavaju u francuskim predgrađima. Chalghoumi također radi na unapređivanju napetih odnosa između muslimana i Židova, druge i treće najveće religije u Francuskoj. "Kao imam u predgrađu Drancy, iz kojeg su desetine Židova odvedene u koncentracijske logore tijekom II svjetskog rata imam posebno obvezu uključivosti prema židovskoj zajednici".

Jedan od židovskih čelnika, Richard Prasquier, opisuje imama Chaghoumija kao hrabrog čovjeka. "Mislim da trebamo više imama poput njega. Trebamo imame koji govore poput njega, koji imaju njegovu hrabrost i koji su voljni prakticirati ono što on naziva islamom Francuske, islama s vrijednostima koje svi moramo poštivati u našoj zemlji".

Chalghoumi kaže da ima lekciju za muslimane i nemuslimane u Francuskoj. Francuski muslimani, ističe, trebaju dobiti više prilika za uspjeh, ali moraju nadići i vlastite predrasude. On vjeruje da svaka vjerska zajednica mora biti otvorenija prema drugima.

XS
SM
MD
LG