Linkovi

Freedom House: Sloboda medija i govora u 2009. pogoršana diljem svijeta


Freedom House: Sloboda medija i govora u 2009. pogoršana diljem svijeta
Freedom House: Sloboda medija i govora u 2009. pogoršana diljem svijeta

Američka organizacija za praćenje slobode medija Freedom House je saopćila da se sloboda medija i govora pogoršala diljem svijeta u 2009. godini. U izvještaju koji je objavljen danas se navodi da su se najveći koraci unazad dogodili na Srednjem Istoku, sub-saharskoj Africi i u Latinskoj Americi.

Kina , Rusija i Venezuela , kaže se u izvještaju Freedom House, sistematski unazađuju situaciju kada su mediji u pitanju i svjesno ograničavaju slobodu štampe, elektronskih medija i interneta. Rusija je, kaže se nadalje, i dalje definitivno najrepresivnija i najopasnija kada su u pitanju mediji i tretman novinara, a najveći nazadak u 2009. u tom smislu je doživio Iran. Među deset najgorih kršitelja su Bjelorusija, Burma, Kuba, Ekvatorijalna Gvineja, Eritreja, Iran Libija, Sjeverna Koreja, Turkmenistan i Uzbekistan.

Bosna i Hercegovina je u izvještaju Freedom House okarakterizirana kao zemlja djelomično slobodnih medija, i na 97. je mjestu od 196 zemalja. Srbija je nešto uznapredovala na listi Freedom House, podrazumijevajući i činjenicu da je sloboda medija na Kosovu po prvi puta mjerena zasebno. Rezultat za prošlu godinu za Hrvatsku je nešto gori zbog napada na novinare koji su pratili pitanja ratnih zločina , organiziranog kriminala i korupcije i pravnih akcija države protiv njih.

XS
SM
MD
LG