Linkovi

Freedom House: Globalna sloboda u opadanju već petu godinu zaredom


Freedom House: Globalna sloboda u opadanju već petu godinu zaredom
Freedom House: Globalna sloboda u opadanju već petu godinu zaredom

Hrvatska je i ove godine kategorizirana kao slobodna zemlja s najboljom ocjenom - 1 – u kategoriji političkih prava i nešto slabijom ocjenom – 2 – u kategoriji građanskih sloboda

Najnovije izvješće Freedom House o stanju političkih prava i građanskih sloboda diljem svijeta pokazuje da je globalna sloboda već petu godinu zaredom u opadanju. Ovo je najduže razdoblje u kojem se bilježi kontinuiran pad u skoro četrdeset godina koliko se ovo izvješće priređuje – 2010. bilježi se pad broja slobodnih zemalja, broja izbornih demokratskih zemalja, kao i sveukupno nazadovanje slobode na Srednjem istoku i u području sjeverne Afrike.

U izvješću Freedom Housea zemlje su podijeljene u tri kategorije – slobodne, djelomično slobodne i neslobodne. Ocijene su dodjeljivane u dvije kategorije – politička prava i građanske slobode – a kreću se od 1 do 7 s time da je 1 najviša ocjena.

Ukupno 25 zemalja zabilježilo je tijekom 2010. godine značajni pad stupnja slobode građana, što je dvostruko više od 11, koliko ih bilježi značajna poboljšanja. Broj zemalja koje se označavaju kao slobodne pao je s 89 na 87, a broj zemalja u kojima građani na demokratskim izborima biraju svoje predstavnike pao je na 115 – 2005. godine taj broj je iznosio 123. Kao dodatak tome autoritarni režimi poput onih u Kini, Egiptu, Iranu, Venezueli i Rusiji nastavili su s pojačavanjem represivnih mjera s vrlo malim otporom od strane demokratskog svijeta – kaže se u godišnjem izvješću Freedom Housea o stanju slobode u svijet.

"Ovo bi trebao biti poziv na buđenje svim demokratskim zemljama svijeta" – izjavio je izvršni direktor Freedom Housea David J. Kramer. "Naši protivnici ne koriste samo raširenu represiju, već to čine i s nezabilježenom agresivnošću i samouvjerenjem, a demokratska zajednica nije dorasla tom izazovu".

Hrvatska je i ove godine kategorizirana kao slobodna zemlja s najboljom ocjenom - 1 – u kategoriji političkih prava i nešto slabijom ocjenom – 2 – u kategoriji građanskih sloboda. Od hrvatskih susjeda sve su zemlje ocijenjene kao slobodne osim Bosne i Hercegovine koja je djelomično slobodna s ocjenom 4 za politička prva i trojkom za građanske slobode. Slovenija i Mađarska u obje su kategorije ocijenjene s najvišom ocjenom 1. Srbija je u obje kategorije dobila dvojku, a Crna Gora je ocjenjena s 3 za politička prava i dvojkom za građanske slobode.

Četiri zemlje pale su iz kategorije slobodnih u djelomično slobodne, među njima Ukrajina i Meksiko. Meksiko bilježi taj pad zbog nemogućnosti vlade da se nosi s nasiljem krijumčara droga, a Ukrajina zbog propadanja slobode tiska, izbornih prevara i sve većeg politiziranja sudstva. Srednji istok i sjeverna Afrika i dalje su bile regije s najnižom razinom slobode u 2010. godini, nastavljajući svoj višegodišnji pad s ionako niske razine demokracije.

Imigracijska politika bila je razlog zabrinutosti ove godine u mnogim zemljama, uključujući zapadnu Europu i Sjedinjene Države. Francuska je zabilježila pad građanskih sloboda zbog protjerivanja rumunjskih Roma kao i zbog problema s useljenicima sa Srednjeg istoka i Afrike.

Ipak u ovogodišnjem izvješću ima i nekoliko svijetlih točaka. Kirgistan i Gvineja poboljšali su svoj status iz neslobodnih zemalja u djelomično slobodne, nakon što su u obje zemlje održani slobodni i pošteni izbori, a status su poboljšale i Kenija, Moldova, Niger, Filipini i Tanzanija. Freedom House objavljuje godišnje izvješće od 1972. godine, a u ovogodišnje su uključene 194 neovisne zemlje i 14 teritorija.

XS
SM
MD
LG