Linkovi

Frederica Mogherini vjeruje u lidere BiH


Frederica Mogherini i Denis Zvizdić
Frederica Mogherini i Denis Zvizdić

Posjeta Federice Mogherini, visoke predstavnice za vanjsku i sigurnosnu politiku Evropske unije (EU), dolazi u trenutku duboke podijeljenosti unutar Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH).

U Vijeću ministara BiH situacija se poboljšala nakon što su političari iz Republike Srpske (RS) odlučili da neće bojkovati dolazak na sjednice, dok krajem prošlog mjeseca nije održana sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine zbog nedolaska, također, predstavnika iz RS.

Svemu ovome je razlog podnošenje zahtjeva za reviziju presude Međunarodnog suda pravde po tužbi BiH protiv Srbije za genocid.

Od skepticizma do oduševljenja

Nakon sastanka sa članovima Vijeća ministara BiH, na konferenciji za novinare Mogherini je kazala da je BiH napravila impresivne korake ka EU.

Podsjetila je na svoju posjetu Sarajevu prije dvije godine, a u sjećanju su joj ostale dvije stvari.

„Prva je bila jedan skepticizam da Bosna i Hercegovina uopšte može napraviti bilo kakav iskorak ka evropskom putu, a druga je jedna nesumnjiva energija koju sam vidjela posebno kod mladih ljudi, ali i kod nekih drugih starijih generacija koje su snažno u sebi osjećali to da Bosna i Hercegovina postane članica Evropske unije”, kazala je Mogherini.

Od tada, kako kaže, postignuti su vidljivi rezultati.

„I pozitivni pomaci su se već polako pretočili u neke pozitivne trendove. (…) Naravno da sam svjesna da oni nisu predočeni u neke značajnije suštinske promjene koje građani mogu da osjete u svojim svakodnevnim životima”, dodala je ona.

Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, navodi da se progres odnosi na posljednjih 20 mjeseci i da jedna od posljednjih anketa pokazuje da je oko 80 posto građana za to da BiH postane članica EU.

Sastanci u Vijeću ministara BiH, kao i sa članovima Predsjedništva BiH bili su zatovreni za javnost.

Zahvalnost Predsjedništva

U odnosu na tri pisma koja su zasebno tri člana Predsjedništva BiH uputili u Međunarodni sud pravde, nakon sastanka sa Mogherini, pristiglo je jedno saopćenje za javnost sa jedinstvenim stavom.

„Članovi Predsjedništva BiH izrazili su zahvalnost na ličnom angažmanu i interesu visoke predstavnice Mogherini za BiH, kao i institucijama i državama članicama EU na kontinuiranoj podršci BiH u procesu evropskih integracija”, navodi se u saopćenju.

Mogherini je kazala da će institucijama EU prenijeti da, pored postojećih problema, postoji politička volja za napretkom.

„Ja sam 100 posto uvjerena da lideri imaju dovoljno i mudrosti i kapaciteta i odgovornosti da sve ove izazove nadvladaju, kao što su ih nadvladavali u protekle dvije godine, dok mi sa svoje strane ostajemo uz vas u daljim naporima na evropskom putu”, poručila je Mogherini.

Novinari nisu mogli postavljati pitanja nakon njenog i Zvizdićevog obraćanja.

Razgovor sa čelnicima stranaka

Mogherini se sastala i sa čelnicima vodećih stranaka na državnom i entitetskom nivou.

Po završetku, Željko Komšić, predsjednik Demokratske fronte, kazao je da su svi složni da BiH mora ići na putu priključivanja EU.

Novinarima se obratio i Milorad Dodik, predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata: „Mi smo potvrdili evropski put BiH.”

Rekao je da je konstatovano da mehanizam koordinacije nije zaživio, navodeći da Vijeće ministara BiH nije ispunilo svoje obaveze.

Zahtijeva da u mehanizmu kordinacije „RS treba biti vidljivija”, te ako ne profunkcioniše, najavljuje da će doći do problema prilikom dostavljanja odgovora na Upitnik Evropske komisije.

XS
SM
MD
LG