Linkovi

Franklin Delano Roosevelt - po peti put 'najbolji američki predsjednik'


Predsjednici su ocjenjivani po svojim postignućima, inteligenciji, kvalitetama političkog vođe, osobnom integritetu te vještini kompromisa.

Franklin Delano Roosevelt je u anketi 230 američkih povjesničara proglašen najboljim američkim predsjednikom. Anketu je provelo sveučilište Sienna College iz savezne države New York, peti put od 1982. Svih pet puta, Franklin Roosevelt proglašen je najboljim od 43 američka predsjednika.

Predsjednici su ocjenjivani po svojim postignućima, inteligenciji, kvalitetama političkog vođe, osobnom integritetu te vještini kompromisa. Ove godine, na drugom je mjestu Rooseveltov daljnji rođak, Theodore Roosevelt, a iza njega slijede Abraham Lincoln, George Washington i Thomas Jefferson. Ovi su predsjednici bili na čelu sličnih top-lista i u prošlosti.

Evo i rezultata za novije predsjednike. Barack Obama je na 15 mjestu, iako je na položaju tek godinu i pol. Njegov prethodnik, George Walker Bush je na 39. mjestu – od 43. Njegov otac – koji je bio predsjednik od 1989 do 1993 je na 22. Bill Clinton je 13. po redu, Ronald Reagan 18., a Jimmy Carter 32.

Najgori američki predsjednik je Andrew Johnson koji je u Bijelu kuću ušao nakon što je u atentatu 1865. godine ubijen Abraham Lincoln.

XS
SM
MD
LG