Linkovi

Francuzi biraju predsjednika


Muškarac prolazi pored plakata predsjedničke kampanje francuskog predsjednika Emmanuela Macrona i kandidata za reizbor i francuske krajnje desničarske predsjedničke kandidatkinje Marine Le Pen u Angletu, jugozapadna Francuska, 8. aprila 2022.
Muškarac prolazi pored plakata predsjedničke kampanje francuskog predsjednika Emmanuela Macrona i kandidata za reizbor i francuske krajnje desničarske predsjedničke kandidatkinje Marine Le Pen u Angletu, jugozapadna Francuska, 8. aprila 2022.

Francuzi glasaju danas u prvom krugu predsjedničkih izbora koji će odrediti ko će upravljati drugom po veličini ekonomijom Evropske unije (EU) i njenom jedinom članicom sa stalnim sjedištem u Vijeću sigurnosti UN-a, dok rat bjesni na pragu EU.

Aktuelni predsjednik Emmanuel Macron favorit je u anketama. Ali njegova predviđena margina pobjede je mnogo manja nego kada je izabran 2017. i suočava se sa oštrom konkurencijom Marine Le Pen iz krajnje desnice.

Ako pobijedi, Macron bi bio prvi francuski predsjednik od Jacquesa Chiraca 2002. koji je osvojio drugi mandat nakon što su desničar Nicolas Sarkozy i socijalist Francois Hollande vladali samo jedan.

Čak i ako uspije dobiti drugi mandat, tijesna pobjeda mogla bi biti loša za Macronovu sposobnost da provede reforme, jer bi njegova centristička stranka La Republique en Marche (LaRem) tada morala da se bori za pobjedu na parlamentarnim izborima u junu, prenosi Reuters.

Ankete su nedjeljama upućivale na to da Macron vodi u prvom krugu ispred Le Pen, te da bi oboje trebalo da idu u drugi krug.

Treće mjesto ankete su davale Jean-Lucu Melenchonu, vođi krajnje lijeve Nepokorene Francuske (LFI).

Drugi na ljevici, kandidati Zelenih i komunista nisu privukli pažnju birača, dok će socijalistička kandidatkinja Anne Hidalgo, gradonačelnica Pariza, po projekcijama teško dobiti i dva posto glasova.

Valerie Pecresse, kandidatkinja Republikanca, stranke bivših predsjednika Chiraca i Sarkozyja, izgleda da takođe rnije u igri nakon kampanje koja nikada nije dobila na zamahu.

Krajnji desničar Eric Zemmour prošle se godine senzacionalno uključio u kampanju, ali je s vremenom posustao, a analitičari kažu da je zapravo pomogao Le Pen koja u odnosu na njega ostavlja umjereniji utisak.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG