Linkovi

Francuski predsjednik poziva na javnu raspravu kako bi smirio "žute prsluke"


Firefighters try to extinguish flames from a burning car during a demonstration of the yellow vest movement in Nantes, France, Jan. 12, 2019.
Firefighters try to extinguish flames from a burning car during a demonstration of the yellow vest movement in Nantes, France, Jan. 12, 2019.

"Ovo nisu ni izbori, niti je ovo referendum", naveo je šef države u pismu Francuzima koje je u ponedjeljak objavljeno u štampi i na društvenim mrežama.

Makron predlaže da se javna rasprava fokusira na tridesetak pitanja, a četiri su glavne teme na dnevnom redu: kupovna moć, fiskalna politika, demokratija i okoliš. Javna rasprava neće uključiti pitanja poput abortusa, smrtne kazne ili istospolnih brakova.

Već u utorak Makron će krenuti na turneju po zemlji. U utorak će se na zapadu zemlje sastati s oko 600 gradonačelnika i poslanika iz Normandije.

Rasprava treba trajati do sredine marta, zatim će se analizirati rezultati, a odluke će biti donesene prije kraja aprila.

U subotu je širom Francuske protestovalo oko 84.000 'žutih prsluka', koji osuđuju fiskalnu i socijalnu politiku vlade, koje smatraju nepravednim, te traže veću kupovnu moć.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG