Linkovi

Francuska vratila 40 djece, 15 žena iz Sirije


Al-Hol kamp u Siriji
Al-Hol kamp u Siriji

Francusko ministarstvo inostranih poslova je u četvrtak, 20. oktobra izjavilo da izvodi operaciju povratka francuskih državljana iz Sirije. Radi se o 40 djece i 15 žena koji se nalaze u kampovima kojima upravljaju Kurdi na sjeveru Sirije.

Ministarstvo inostranih poslova Francuske je u četvrtak, 20. oktobra izjavilo da izvodi operaciju povratka francuskih državljana iz Sirije. Radi se o 40 djece i 15 žena koji se nalaze u kampovima kojima upravljaju Kurdi na sjeveru Sirije, izvještava Reuters.

Djeca su predana dječjim službama i biće pod medicinskim i socijalnim nadzorom, navodi se u saopštenju ministarstva inostranih poslova, dok će žene biti prebačene pravosudnim organima.

"Francuska izražava zahvalnost lokalnim vlastima na saradnji koja je omogućila ovu operaciju", dodaje se u saopštenju ministarstva.

U septembru je Evropski sud za ljudska prava presudio da Francuska mora preispitati zahtjeve za repatrijaciju dvije Francuskinje koje su putovale u Siriju sa svojim partnerima kako bi se pridružile "Islamskoj državi". Zahtjevi su se ticali i djece koju su tamo rodile.

Dvije žene u dobi od 31 i 33 godine napustile su Francusku 2014. i 2015. sa partnerima. Otputovali su u sirijski grad Raku i irački grad Mosul, u kojima su ove žene rodile nekoliko djece.

Od pada "Islamske države", ove žene su u izbjegličkim kampovima pod kontrolom Kurda u sjeveroistočnoj Siriji, a njihovi roditelji, koji su pokrenuli slučaj, kažu da im prijete bolesti i pothranjenost.

Prema Human Rights Watchu, francuski državljani bili su među više od 40.000 stranih državljana, većinom Iračana, u pritvoru.

Prema ranijim procjenama grupa za ljudska prava, neke žene i djeca vjerovatno još uvijek ostaju u kampu nakon operacije repatrijacije 20. oktobra koja je uslijedila nakon slične misije u julu.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG