Linkovi

Bivši francuski predsjednik Sarkozy osuđen zbog korupcije


Former French President Nicolas Sarkozy arrives at the courtroom, Nov. 23, 2020 in Paris.
Former French President Nicolas Sarkozy arrives at the courtroom, Nov. 23, 2020 in Paris.

Bivši francuski predsjednik Nicolas Sarkozy proglašen 1. marta je krivim za pokušaj podmićivanja sudije i zloupotrebu položaja zbog čega je osuđen na tri godine zatvora, od čega dvije godine uslovne kazne prenosi Reuters.

Sarkozy koji je bio predsjednik Francuske os 2007. do 2012. godine poriče bilo kakva nedjela, te kaže da je bio žrtva ‘lova na vještice’ finansijskih tužilaca koji su iskoristili značajna sredstva kako bi vršili uvid u njegove poslove.

Sarkozy koji se povukao iz aktivne politike ali je i dalje uticajan među konzervativcima ima deset dana da uloži žalbu na presudu.

Tužioci tvrde da je Sarkozy obećao sudiji Gilbertu Aziberu dobro plaćeni posao u Monaku u zamjenu za insajderske informacije o zasebnoj istrazi o dobijanju nelegalnih sredstava za predsjedničku kampanju 2007. godine.

On je drugi predsjednik u modernoj historiji Francuske, iza Jacquesa Chiraca da je optužen za korupciju.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG