Linkovi

Francuska preuzima predsjedavanje Evropskom unijom


Zastave EU i Francuske
Zastave EU i Francuske

Francuska je danas preuzela šestomjesečno predsjedavanje Savjetom Evropske unije, a predsjednik Emmanuel Macron najavio je da će zemlja fokusirati na tri ideje - oporavak, snaga i pripadnost.

Macron je ocijenio da će biti potrebno razjasniti i pitanje evropske perspektive za zemlje Zapadnog Balkana, najavljujući održavanje konfrencije posvećene ovom regionu u junu 2022. godine.

"Zapadni Balkan je više od susjedstva Evrope, jer je u srcu Evrope. Taj region danas prolazi kroz nove napetosti. Istorija se vraća. Ponekad se vraća i tragičnost. Danas imamo posebnu odgovornost prema Zapadnom Balkanu", poručio je Macron predstavljajući prioritete predsjedavanja Unijom, prenio je FoNet.

Francusko predsjedavanje Evropskom unijom trajaće do 30. juna naredne godine.

Predsjedavanje Savjetom EU rotira se između zemalja članica Unije svakih 6 mjeseci. Tokom ovog šestomjesečnog perioda, predsjedavajuća zemlja vodi sastanke na svim nivoima u Savjetu, pomažući da se obezbjedi kontinuitet rada EU u Savjetu.

Države članice koje predsjedavaju blisko sarađuju u grupama od tri, koje se nazivaju "trojke". Ovaj sistem je uveden Lisabonskim ugovorom 2009. Trio postavlja dugoročne ciljeve i priprema zajednički dnevni red određujući teme i glavna pitanja kojima će se Savjet baviti u periodu od 18 mjeseci.

Na osnovu ovog programa, svaka od tri zemlje priprema svoj detaljniji šestomjesečni program.

Trenutni trio čine predsjedništva Francuske, Češke i Švedske, koje će tim redom predsjedavati Unijom nakon Francuske.

Prioriteti francuskog predsjedavanja

Prioriteti francuskog predsjedavanja ogledaju se u motu "Oporavak, snaga i osećaj pripadnosti".

Kroz "oporavak", Francuska namjerava da se omogući Evropi da podrži ekološku i digitalnu tranziciju; "snage" znači promocija evropskih vrijednosti i interesa, dok "osjećaj pripadnosti" znači želju da se gradi i razvija zajednička evropska vizija kroz kulturu, vrijednosti i zajedničku istoriju, navodi se na web stranici Evropskog savjeta.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG