Linkovi

Francuska mijenja kontroverzni prijedlog zakona o policiji poslije protesta


Vatra na jednoj pariskoj ulici za vreijme demonstracija protiv zakona o bezbjednosti za koji grupe za građanska prava kažu da zabranjuje objavljivanje snimaka policije na dužnosti.
Vatra na jednoj pariskoj ulici za vreijme demonstracija protiv zakona o bezbjednosti za koji grupe za građanska prava kažu da zabranjuje objavljivanje snimaka policije na dužnosti.

Četvorica francuskih policajaca optužena su zbog prebijanja i zlostavljanja na rasnoj osnovi muzičkog producenta, crnca, saopštio je jedan izvor iz francuskog pravosuđa u ponedjeljak, nekoliko dana poslije incidenta u Parizu koji je produbio kontroverzu koja je već potresala Francusku zbog predloženog zakona o bezbjednosti. 

Prebijanje muzičkog producenta Michela Zeclera - objelodanjeno kada je objavljen video snimak događaja - postalo je fokus gnjeva protiv policije, koju kritičari optužuju za institucionalizovani rasizam i predrasude prema crncima i Arapima. Zecler je tvrdio da su ga policajci vrijeđali dok su ga tukli i da su koristili jasan rasni epitet.

U međuvremenu, vladajuća stranka francuskog predsjednika Emmanuela Macrona saopštila je da planira potpuno izmijeni nacrt prijedloga zakona kojim bi se ograničilo pravo da se objavljuju snimci policajaca na dužnosti, poslije velikih protesta proteklog vikenda zbog policijskog nasilja. Više od 133.000, od kojih 46.000 samo u Parizu, demonstrirala je protiv prijedloga zakona, zalažući se za slobodu govora.

Policija je saopštila da je na protestima uhapšena 81 osoba, a ministar unutrašnjih poslova Gerald Darmanin​ poručio je da je nasilje neprihvatljivo. Istražni sudija odlučio je u ponedjeljak ujutru da podigne optužnicu protiv policajaca zbog "svjesnog nasilja osobe na javnom položaju" kao i davanja lažnog iskaza, rekao je jedan izvor za agenciju AFP.

Parižani protestuju zbog "zakona o globalnoj bezbjednosti" koji bi zabranio objavljivanje snimaka policije na dužnosti, u Parizu, 28. novembra 2020.
Parižani protestuju zbog "zakona o globalnoj bezbjednosti" koji bi zabranio objavljivanje snimaka policije na dužnosti, u Parizu, 28. novembra 2020.

Dvojica policajaca su u zatvoru, a druga dvojica puštena uz uslovnu kaznu, dodao je taj izvor.

Državni tužilac Remy Heitz​ u nedjelju je pozvao da se policajci posebno optuže za zlostavljanje na rasnoj osnovi. On je dodao da optuženi treba da ostanu u pritvoru da bi se "izbjeglo da komuniciraju međusobno ili vrše pritisak na svjedoke". Takođe je zatražio podizanje optužnice za namjerno nasilje, vrijeđanje i zlostavljanje na rasnoj osnovi i podnošenje lažnog policijskog izvještaja.

Četvrti policajac, koji je stigao na lice mjesta kasnije i ispalio suzavac, treba da se uslovno oslobodi ali optuži za namjerno nasilje, rekao je tužilac. Dodao je da su, prije incidenta, policajci imali dobre ocjene svog rada i da su reagovali "iz straha."

Policija je zaustavila Zeclera zato što nije nosio masku i snažno je mirisao na kanabis. Međutim, kod njega je pronađena samo mala količina marihuane, izjavio je. Advokati koji zastupaju troje od četvoro policajaca nisu željeli da komentarišu optužnicu.

Kontroverzni prijedlog zakona

Odredba nacrta zakona, poznata kao član 24., bila je ključni dio planova predsjednika Macrona da privuče desno orijentisane birače tako što će se strožije postaviti u zaštiti reda i zakona. To je izazvalo burne reakcije medija i lijevog spektra njegove sopstvene stranke.

"Predlažemo novu verziju člana 24.", izjavio je Christopher Castaner​, šef Macronove partije Republika u pokretu na konferenciji za novinare.

Članom 24. ne zabranjuje se u potpunosti objavljivanje snimaka policije ali se za krivičnog djelo proglašava "dijeljenje snimaka uz jasnu namjeru da se nanese šteta njihovom fizičkom ili psihološkom integritetu". Predviđena kazna bila je do godinu zatvora i 45.000 eura.

Francuski novinari pa čak i vladin nezavisni ombudsman za ljudska prava ocijenili su da je član suviše neodređen i da bi mogao da zastraši ljude koji žele da iznesu na vidjelo slučajeve policijske brutalnosti.

XS
SM
MD
LG