Linkovi

Vijesti

Francuska ograničila broj letova kineskim aviokompanijama

Chinese officials stand in front of an Air China aircraft as personnel of the Eleftherios Venizelos International Airport unload boxes with medical supplies, in Athens, Saturday, March 21, 2020. China has sent medical supplies to Greece, including…

Francuska je počela sa ograničenjem letova kineskih aviokompanija na jedan sedmično, navodeći da time odgovara na zabrane koje je Peking uveo francuskim firmama.

"Od 13. jula kineske kompanije će moći da obavljaju jedan let sedmično. Razgovori su u toku između dvije administracije kako bi došli do zadovoljavajućeg rješenja", saopšteno je iz ambasade Francuske u Pekingu.

Ambasada Kine u Francuskoj izrazila je duboko žaljenje zbog odluke francuskih vlasti da ograniče letove putničkih aviona iz Kine u ime "reciprociteta" za odnos Kine prema Air Franceu.

"Jednostrana odluka francuske strane da ograniči letove šteti kineskim aviokompanijama i stanovništvu obje zemlje", navodi u saopštenju na internet stranici ambasade. Kako ocenjuje ambasada, odluka Pariza je "neshvatljiva".

U saopštenju ambasade Francuske u Pekingu se navodi da tri kineske aviokompanije Air China, China Eastern Airlines i China Southern Airlines imaju odobrenja na po jedan sedmični let iz kineskih gradova ka Parizu.

U saopštenju se ističe da u sklopu recipročnih mjera Air France ima odobrenje od Pekinga da vrši tri leta sedmično u Kinu, ali da su u praksi kineske vlasti odobrile samo jedan let.

Prema navodima u saopštenju Francuska vrši intenzivan diplomatski pritisak da bi dobili odobrenje od Pekinga za dodatne letove.

Upućen je savjet putnicima da budu spremni na prekide u vazdušnim vezama između zemalja.

See all News Updates of the Day

Nagli rast novozaraženih u SAD - više od 76.000 za dan

Testiranje na koronavirus u Milwaukeeu, 21. oktobar 2020.(Foto: Rojters/Bing Guan)

Broj novih slučajeva COVID-19 u Sjedinjenim Državama u četvrtak je bio drugi najveći od izbijanja pandemije, dok se koronavirus ubrzano širi u gotovo svakom regionu u zemlji.

Ubrzava se rast broja zaraženih, hospitalizacija i žrtava, dok hladnije vrijeme zahvata veći dio zemlje. Sa 76.195 novih slučajeva registrovanih u četvrtak, Amerika se približava dnevnom rekordu od 77.299 novozaraženih koji je zabilježen 16. jula, pokazuje analiza agencije Reuters.

Samo je Indija prijavila više slučajeva za jedan dan: 97.894, 17. septembra.

U porastu je i broj preminulih - u četvrtak je registrovano 916 žrtava, dan nakon što je prvi put od avgusta od koronavirusa za dan umrlo najmanje 1.200 ljudi. Broj žrtava porastao je za 13 odsto u odnosu na prošlu nedjelju, kada je prosjek bio 785 preminulih dnevno.

Istovremeno, broj oboljelih od COVID-19 u bolnicama dostigao je najviši nivo u protekla dva mjeseca. Širom zemlje, hospitalizovano je gotovo 41.000 zaraženih, što je rast od 34 odsto u odnosu na 1. oktobar.

Sjeverna Dakota, sa 887 novih slučajeva u četvrtak, i dalje je najteže pogođena država, ako se uzme u obzir broj novozaraženih po glavi stanovnika, a zatim slijede Južna Dakota, Montana i Wisconsin.

Kada je riječ o ukupnom broju, Texas je u četvrtak zabilježio najveći broj novih slučajeva - 6.820, a zatim slijedi California sa 6.365.

U osam američkih država zabilježen je rekordni dnevni rast zaraženih, zbog čega su pojedini guverneri uveli nove restrikcije, uključujući i ograničenja na poslovanje barova i restorana u nekim dijelovima Illinoisa.

Colorado, Illinois, Indiana, Montana, Sjeverna Dakota, Ohio, Oklahoma i Utah prijavili su najveći dnevni rast oboljelih od izbijanja pandemije.

U sedam država je rekordan broj oboljelih od COVID-19 u bolnicama: Iowa, Kentucky, Oklahoma, South Dakota, Tennessee, Wisconsin i Wyoming. Broj hospitalizovanih pacijenata na srednjem zapadu u četvrtak je dostigao 11.369, rekord sedmi dan zaredom.

Sjeveroistok zemlje je jedini region u SAD bez naglog porasta broja novih slučajeva koronavirusa, ali i u tom području postoji trend rasta zaraženih, zbog čega su državne škole u Bostonu ove nedjelje u potpunosti prešle na online nastavu. Vermont je svijetla tačka - sa 16 novih slučajeva u četvrtak i bez hospitalizovanih pacijenata oboljelih od koronavirusa.

U državi New York, teško pogođenoj pandemijom tokom proljeća, prvi put će biti otvoreni bioskopi, ali uz ograničenja i kapacitet od 25 odsto. Međutim, u gradu New Yorku pozorišta će i dalje biti zatvorena.

Broj zaraženih naglo raste i u Evropi, a globalni broj novooboljelih dostigao je u srijedu dnevni rekord od 423.290.

U BiH rekordnih 1.179 novozaraženih korona virusom

Corona virus

U protekla 24 sata Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljena su 1.924 uzorka, od kojih su 732 pozitivna na SARS-CoV-2.

Novi slučajevi registrovani su u svim kantonima u Federaciji BiH.

U protekla 24 sata Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je devet novih smrtnih ishoda.

S današnjim danom, ukupan broj smrtnih ishoda na području Federacije BiH je 691, i to 461 muškarac i 230 žena.

Do sada su testirana ukupno 190.394 uzorka, a SARS-CoV-2 je potvrđen kod 24.959 osoba.

Zaključno s današnjim danom, u Federaciji BiH izliječena su 18.242 pacijenta, a u protekla 24 sata oporavak je zabilježen kod 180 pacijenata.

Trenutno je aktivno 6.026 slučajeva.

Od testiranih 1.057 uzoraka u posljednja 24 sata, u Republici Srpskoj je korona virus potvrđen kod 437 osoba.

Radi se o 253 muških i 184 ženske osobe od kojih je 113 mlаđе, 273 srеdnjе i 51 osoba starije životne dobi, navode iz Instituta za javno zdravstvo RS.

U posljednja 24 sata prijavljeno je pet smrtnih slučajeva kod kojih je potvrđеno prisustvo korona virusa. Radi sе o čеtiri muškarca i jеdnoj ženi srednje i starije životne dobi iz Zvornika (tri osobe), Milića i Banje Lukе.

Do sada je u RS-u potvrđeno 13.149 slučajeva virusа korona, a preminulo je ukupno 353 osoba kod kojih je potvrđen test na taj virus. Oporavilo se ukupno 7.720 pacijenata, a testirano je 93.835 osoba.

Ukupan broj hospitalizovanih je 360, u Univerzitеtsko kliničkom cеntru RS 137, a u opštim bolnicama 223 osoba.

Američka Uprava za hranu i lijekove odobrila remdesivir u liječenju COVID-19

(FILES) In this file photo one vial of the drug Remdesivir is viewed during a press conference about the start of a study with the Ebola drug Remdesivir in particularly severely ill patients at the University Hospital Eppendorf (UKE) in Hamburg.

Američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) odobrila je prvi lijek za liječenje COVID-a 19, remdesivir, antivirusni lijek koji se daje pacijentima kojima je potrebna hospitalizacija.

Lijek, koji kalifornijski Gilead Sciences Inc naziva Veklury, smanjio je vrijeme oporavka sa 15 dana na prosječno deset u velikoj studiji koju je vodio američki Nacionalni institut za zdravstvo.

Odobren je za hitnu upotrebu od proljeća, a sada je postao prvi lijek koji je u SAD-u dobio puno odobrenje za liječenje korona virusa.

Potez dolazi usprkos kritičnijoj studiji koju je prošle sedmice objavila Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) koja je pokazala da antivirusni lijek nije pomogao smanjiti smrtnost hospitaliziranih pacijenata s COVID-om 19.

Neki su liječnici rekli da studija WHO-a nije konačna zbog svoje metodologije.

Sud odbacio optužnicu za ubistvo trećeg stepena protiv Dereka Chauvina, ostale optužnice potvrđene

Policajci optuženi za ubistvo Afroamerikanca Georgea Floyda(Foto: AP)

Sud okruga Hennepin u američkoj državi Minnesota odbacio je optužbu za ubistvo trećeg stepena podignutu protiv Dereka Chauvina, bivšeg policajca iz grada Minneapolisa, ostavši pri optužbama za ubistvo drugog stepena i ubistvo iz nehata Afroamerikanca Georgea Floyda.

Sudija Peter Cahill​, u odluci objavljenoj u četvrtak, odbio je zahtjeve o odbacivanju optužbi protiv trojice policajaca koji su bili prisutni u danu kada je Chauvin koljenom pritiskao vrat Floydu tokom njegovog privođenja. Floyd je preminuo kasnije tokom dana.

Sudija je presudu obrazložio time da je optužba za ubistvo trećeg stepena prikladna u slučajevima u kojima su postupci optuženog bili izuzetno opasni za druge osobe i nisu bili posebno usmjereni na umrlu osobu.

„Iznijeti dokazi ne ukazuju na to da su Chauvinovi postupci bili izuzetno opasni za bilo koga drugog osim za Floyda”, zaključio je sudija.

Keith Ellison , državni tužilac u Minnesoti, sudsku odluku protumačio je kao uspjeh.

„Odluka suda da odbaci samo jednu od manjih optužbi protiv jednog okrivljenog, dok je netaknute ostavio optužbe protiv trojice okrivljenih, zasnovana je na načinu na koji je apelacija protumačila statut u vezi sa slučajem. Razmatramo mogućnosti u vezi sa odlukom suda o preostalim optužbama”, saopštio je Ellison.

Chauvin bio je optužen za ubistva drugog i trećeg stepena i ubistvo iz nehata Afroamerikanca Floyda. Video snimci privođenja koje je prethodilo njegovoj smrti i oklolnosti koje su propratile slučaj uticale su na pokretanje proteste zbog policijske brutalnosti i rasizma širom Sjedinjenih Država.

Eric Nelson, advokat Chauvina, za Reuters nije želio da komentariše odluku sudije Cahilla.

Smrt Floyda pokrenula je širom Sjedinjenih Država seriju masovnih protesta. Dok je većina građana na miran način izražavala svoje nezadovoljstvo policijskim tretmanom Afroamerikanaca u Sjedinjenim Državama - dio je primenjivao nasilje tokom demonstracija - zbog čega su reagovale policijske snage i Nacionalna garda.

Nasilni ispadi tokom protesta su sve rijeđi - dok je sa druge strane protiv četvorice policajaca koji su privodili Floyda podignuta optužnica: Chauvin, koji je koljenom pritiskao Floydov vrat, optužen je za ubistvo - a preostala trojica za saučesništvo u ubistvu.

U međuvremenu, u dijelu američkih država izmijenjeni su policijski protokoli upotrebe onesposobljavajućih zahvata tokom hapšenja - dok je devet od dvanaest članova Gradskog saveta Minneaposila, grada u kome je Floyd stradao, objavilo da podržavaju ideju o rasformiranju policije i razvijanje modela za javnu bezbjednost zasnovanom na lokalnoj zajednici.

Osumnjičeni za terorizam uhapšen u Turskoj i predat Tužilaštvu BiH

Sud i Tužilaštvo BiH Izvor BIRN BiH

Osumnjičeni za učestvovanje u ratu u Siriji, u sklopu militantne organizacije, takozvane 'Islamske države', Jahja Vuković, uhvaćen je u Turskoj i večeras, 22. oktobra, predat je Tužilaštvu Bosne i Hercegovine (BiH).

Kako je saopšteno iz ove institucije, izručenje osumnjičenog realizovano je na Međunarodnom aerodromu Sarajevo, nakon čega je lišen slobode i predat postupajućem tužitelju.

Jahja Vuković iz Bihaća, pod istragom je Odsjeka za terorizam u Tužilaštvu BiH i osumnjičen je da je 2014. godine otputovao u Siriju, gdje se priključio paravojnim formacijama takozvane 'Islamske države' koja je od strane Vijeća sigurnosti proglašena terorističkom organizacijom.

“Prema prikupljenim dokazima, osumnjičeni se priključio formaciji 'Al Nusra Front', gdje je zajedno sa drugim državljanina BiH, u okviru jedinice 'Hattab', učestvovao u terorističkim aktivnostima ove grupe, koje su uključivale napade na stanovništvo, ubijanje, protipravna zatvaranja i druge terorističke aktivnosti”, navodi se u saopštenju Tužilaštva BiH.

Prikupljeni dokazi ukazuju da je osumnjičeni bio pripadnik ovih formacija do 2019. godine, nakon čega se skrivao na području Turske, gdje je otkriven i lišen slobode.

Tužilaštvo BiH i Odsjek za terorizam operaciju su realizovali sa partnerskim institucijama u BiH i inostranstvu u okviru anti-terorističkih aktivnosti.

U 2019. godini je iz Sirije u BiH deportovano je sedam muškaraca koji su prcesuirani pred Sudom BiH, od kojih su neki osuđeni za ratovanje u Siriji, a nekima je suđenje još uvijek u toku.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG