Linkovi

Vijesti

Francuska ograničila broj letova kineskim aviokompanijama

Chinese officials stand in front of an Air China aircraft as personnel of the Eleftherios Venizelos International Airport unload boxes with medical supplies, in Athens, Saturday, March 21, 2020. China has sent medical supplies to Greece, including…

Francuska je počela sa ograničenjem letova kineskih aviokompanija na jedan sedmično, navodeći da time odgovara na zabrane koje je Peking uveo francuskim firmama.

"Od 13. jula kineske kompanije će moći da obavljaju jedan let sedmično. Razgovori su u toku između dvije administracije kako bi došli do zadovoljavajućeg rješenja", saopšteno je iz ambasade Francuske u Pekingu.

Ambasada Kine u Francuskoj izrazila je duboko žaljenje zbog odluke francuskih vlasti da ograniče letove putničkih aviona iz Kine u ime "reciprociteta" za odnos Kine prema Air Franceu.

"Jednostrana odluka francuske strane da ograniči letove šteti kineskim aviokompanijama i stanovništvu obje zemlje", navodi u saopštenju na internet stranici ambasade. Kako ocenjuje ambasada, odluka Pariza je "neshvatljiva".

U saopštenju ambasade Francuske u Pekingu se navodi da tri kineske aviokompanije Air China, China Eastern Airlines i China Southern Airlines imaju odobrenja na po jedan sedmični let iz kineskih gradova ka Parizu.

U saopštenju se ističe da u sklopu recipročnih mjera Air France ima odobrenje od Pekinga da vrši tri leta sedmično u Kinu, ali da su u praksi kineske vlasti odobrile samo jedan let.

Prema navodima u saopštenju Francuska vrši intenzivan diplomatski pritisak da bi dobili odobrenje od Pekinga za dodatne letove.

Upućen je savjet putnicima da budu spremni na prekide u vazdušnim vezama između zemalja.

See all News Updates of the Day

Trump zabranio poslovanje sa vlasnicima TikToka

In this photo illustration, the social media application logo, TikTok is displayed on the screen of an iPhone on an American flag background on August 3, 2020 in Arlington, Virginia. - President Donald Trump said Monday that Chinese-owned hugely popular v

Američki predsjednik Donald Trump potpisao je naredbu kojom se zabranjuju bilo kakve transakcije sa vlasnicima kineske kompanije koja posjeduje aplikacije TikTok i WeChat, a ona će na snagu stupiti za 45 dana.

Naredbe su uslijedile u trenutku dok Trumpova administracija tvrdi da pojačava napore na čišćenju "nepouzdanih" kineskih aplikacija iz američkih digitalnih mreža.

Aplikaciju za kratki video TikTok, te ona za poruke WeChat, Bijela kuća vidi kao "značajne prijetnje".

Aplikacija TikTok, koja je u vlasništvu kompanije ByteDance, može biti korištena u dezinformacijske kampanje od kojih korist može imati Komunistička partija Kine, pa SAD "mora preduzeti agresivnu akciju protiv njenih vlasnika kako bi zaštitio svoju nacionalnu sigurnost", rekao je Trump u jednoj od naredbi.

U drugoj naredbi, Trump tvrdi da WeChat, koji je u vlasništvu Tencenta, "automatski pohranjuje ogromne količine podataka o svojim korisnicima, a to može omogućiti Komunističkoj partiji Kine pristup ličnim i vlasničkim podacima Amerikanaca".

U praksi, naredbom će za 45 dana zabraniti WeChat u SAD-u.

Trump je ranije ove sedmice rekao da će podržati prodaju TikTokovih operacija u SAD-u Microsoftu ukoliko američka vlada dobije "značajan dio" od prodaje, ali je također upozorio da će 15. septembra zabraniti tu uslugu u SAD-u.

Američki senat u četvrtak je izglasao zabranu korištenja TikToka na službenim telefonima federalnih zvaničnika.

UNHCR: U blizini Mauritanije utopilo se 40 migranata

Arhiva - Fotografija broda sa migrantima, koji je napravila obalna straže Libije, u blizini obale te zemlje, 24. juna 2018. (Foto via AP)

Brod koji je prevozio oko 40 migranata potonuo je pored obale Mauritanije, ostavljajući samo jednog preživjelog u brodolomu, saopštila je u četvrtak agencija Ujedinjenih nacija za izbjeglice (UNHCR).

UN saopštavaju da je preživeli iz Gvineje, a da su ostali na brodu takođe bili iz zemalja podsaharske Afrike.

Plovilo je vjerovatno išlo ka Kanarskim ostrvima.

"Ovo su grozne posljedice nemoralnih i beskrupuloznih krijumčara i trgovaca ljudima koji organizuju ova očajnička pomorska putovanja", tvitovao je portparol UN-ove agencije za izbjeglice Čarli Jakslej.

Špansko ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je oko 2.800 ilegalnih migranata stiglo na Kanarska ostrva između januara i jula - pet puta više nego u istom periodu lani.

Migranti pokušavaju da pobjegnu od siromaštva i rata u Africi i da se domognu boljeg života u Evropskoj uniji.

Više od 60 migranata je izgubilo život, dok je 80 drugih očajnički doplivalo do obale kada je brod prepun izbjeglica iz Gambije potonuo pored obale Mauritanije u decembru.

Japan obilježio 75. godišnjicu nuklearnog napada na Hirošimu

Kazumi Macui, gradonačelnik Hirošime i porodice žrtava kod spomenika žrtvama atomske bombe,

Sve manji broj preživjelih svjedoka prvog nuklearnog napada na svijetu obilježio je 75. godišnjicu dana kada je na Hirošimu bačena atomska bomba. Gradonačelnik i drugi učesnici komemoracije skrenuli su pažnju da vlada Japana odbija da potpiše sporazum o zabrani nuklearnog oružja, što smatraju licemjernim.

Gradonačelnik Kazumi Macui pozvao je svjetske lidere da se ozbiljnije posvete nuklearnom razoružanju, ukazujući na propuste Japana.

"Pozivam vladu Japana da posluša apele preživjelih poslije napada atomskom bombom, da potpiše, ratifikuje i postane dio Sporazuma o zabrani nuklearnog oružja", izjavio je Macui. "Kao jedina nacija koja je pretrpjela nuklearni napad, Japan mora da ubijedi globalnu javnost da se ujedini, u čast Hirošime."

Njegov govor ukazao je na pojavu koju preživjeli smatraju licemjerjem japanske vlade, koja je domaćin 50.000 američkih vojnika i zaštićena je američkim "nuklearnim kišobranom". Tokio nije potpisao sporazum o zabrani nuklearnog naoružanja, usvojen 2017, iako je obećao da neće razvijati nuklearno oružje, a zbog izostanka akcije, pacifističke grupe i oni koji su preživjeli napad atomskom bombom vladine poteze nazivaju neiskrenim.

Atomska bomba razorila je Hirošimu 6. avgusta 1945. Tri dana kasnije, SAD su bacile drugu bombu na Nagasaki.
Atomska bomba razorila je Hirošimu 6. avgusta 1945. Tri dana kasnije, SAD su bacile drugu bombu na Nagasaki.

Sjedinjene Države su bacile prvu atomsku bombu na Hirošimu, 6. avgusta 1945. Grad je uništen i ubijeno 140.000 ljudi, uglavnom civila među kojima je bio veliki broj djece. Tri dana kasnije, Amerika je bacila drugu bombu na Nagasaki, gdje je ubijeno još 70.000 ljudi. Japan se predao 15. avgusta, čime je okončan Drugi svjetski rat i skoro pola vijeka japanske agresije u Aziji.

Preživjeli, njihovi rođaci i drugi učesnici obilježili su godišnjicu eksplozije u 8 sati i 15 minuta ujutru, minutom šutnje.

Ovogodišnja ceremonija, u Memorijalnom parku mira u Hirošimi je bila manjih razmjera, a broj učesnika sveden na manje od hiljadu, što je desetina učesnika u odnosu na ranije godine, zbog pandemije koronavirusa.

Neki preživjeli i rođaci posjetili su park i molili se u njemu nekoliko sati pred početak ceremonije. Registar žrtava atomske bombe čuva se kod spomenika, sa natpisom: "Neka sve duše ovde počivaju u miru, jer nećemo ponoviti istu grešku."

Grupa ostarjelih preživelih, nazvana "hibakuša", osjeća sve jaču želju da mlađim generacijama ispriča svoje priče. Na 75. godišnjicu napada, preživjeli, čija je prosječna dob sada 83 godine, izrazili su žaljenje zbog sporog napretka u nuklearnom razoružanju.

Izrazili su i gnjev zbog nespremnosti japanske vlade da pomogne i sluša one koji su preživjeli atomsku bombu.

"Mnogi preživjeli su uvrijeđeni što premijer ove zemlje ne potpisuje sporazum o zabrani nuklearnog oružja", izjavila je 84-godišnja Keiko Ogura, koja je preživjela atomsku bombu kada je imala osam godina. "Potrebno je da nam ne-nuklearne države pomognu i vrše pritisak na japansku vladu da potpiše sporazum."

Macui je pozvao svjetske lidere, posebno one iz zemalja koje imaju nuklearno oružje, da posjete Hirošimu i sagledaju realnost napada atomskom bombom.

Država New York tuži NRA

Godišnji sastanak Nacionalnog udruženja vlasnika oružja (NRA) održan je u Indijanapolisu, 28. aprila 2019.

Državna tužiteljka New Yorka, Letiša Džejms, tužila je Nacionalnu asocijaciju za oružje (NRA) u namjeri da zatvori moćnu organizaciju koja zagovara pravo na nošenje oružja, zbog navoda da su njeni direktori preusmjerili milione dolara za ličnu upotrebu, i kupovinu lojalnosti i šutnje bivših zaposlenih.

U tužbi, koja je podnijeta sudu na Menhetnu poslije istrage koja je vođena 18 mjeseci, navodi se da su lideri NRA sredstvima organizacije plaćali porodična putovanja na Bahame, privatne avione i luksuzne obroke, što je doprinijelo manjku od 64 miliona dolara u budžetu NRA u toku tri godine, a suficit organizacije pretvoren u deficit.

Tužiteljka Džejms rekla je novinarima da je Nacionalna asocijacija za oružje "operisala kao rasadnik pohlepe, zloupotreba i drske nelegalnosti."

Istovremeno, tužilac u Washingtonu takođe je podnio tužbu protiv NRA i njene fondacije, zbog zloupotrebe humanitarnih sredstava i rasipanja novca.

Državna tužiteljka Njujorka Letiša Džejms na konferneciji za novinare u Njujorku (arhivska fotografija)
Državna tužiteljka Njujorka Letiša Džejms na konferneciji za novinare u Njujorku (arhivska fotografija)

Letiša Džejms, koja je demokrata, tako je došla u sukob sa jednom od najvećih i najmoćnijih organizacija za oružje u Sjedinjenim Državama, koja je tijesno povezana sa Republikanskom partijom predsjednika Trumpa.

Na brifingu za novinare, demantovala je da je podrška NRA Trumpu bila motiv za tužbu.

"To je istraga koje je započela 2019. i trajala do sada. Zasnovana je na činjenicama. Mi slijedimo činjenice i zakon i došli smo do pravnih zaključaka."

Ova tužba će sigurno izazvati nove podjele u zemlji gdje dio građana doživljava NRA kao velikog zaštitnika ustavnog prava na nošenje oružja, dok liberalni Amerikanci, s druge strane, vide organizaciju kao instituciju koja doprinosi rasprostranjenom oružanom nasilju.

"Uticaj NRA je tako snažan da je organizacija decenijama funkcionisala bez nadzora dok su njeni direktor strpali milione dolara u sopstvene džepove", izjavila je Džejms. "Zbog tih godina prevara i zloupotreba, tražimo nalog da u potpunosti rasformiramo Nacionalnu asocijaciju za oružje."

NRA, koja svoje članove obučava bezbjednom rukovanju oružjem, i zagovara zakone koji Amerikancima olakšavaju kupovinu oružja i municije, potpada pod jurisdikciju njujorških vlasti jer je registrovana kao neprofitna organizacija u New Yorku, gdje sprovodi većinu svojih finansijskih transakcija. Nacionalno sjedište NRA nalazi se u Fairfax-u u Virdžiniji, na oko 30 kilometara od Washingtona.

NRA je tužbu opsala kao "neosnovan, smišljeni napad" i "bitku za moć" pred predsjedničke izbore 3. novembra. "Ne samo što se nećemo povući iz ove bitke, suočićemo se i pobijedićemo", saopštila je predsjednica NRA, Kerolin Medouz.

Država Njujork i NRA i ranije su imali pravne sporove. Država je preduzela korake protiv polise osiguranja koju NRA izdaje vlasnicima oružja a Asocijacija za oružje tuži tu državu zato što je zatvorila prodavnice oružja na osnovu izvršne uredbe, da bi se spriječilo širenje virusa COVID19.

Vejn Lapijer, izvršni potpredsednik i direktor Nacionalne asocijacije za oružje, na godišnjoj skupštini organizacije u Indijanapolisu, 26. aprila 2019.
Vejn Lapijer, izvršni potpredsednik i direktor Nacionalne asocijacije za oružje, na godišnjoj skupštini organizacije u Indijanapolisu, 26. aprila 2019.

U najnovijoj tužbi imenuje se NRA kao cijela organizacija ali i navode imena četvorice njenih funkcionera među kojima je Vejn Lapijer, izvršni potpredsjednik koji je decenijama na čelu organizacije. Takođe se imenuju direktor finansija Vilson Filips, bivši šef osoblja i generalni direktor Džošua Pauel kao i sekretar i pravni savjetnik Džon Frejzer.

Pored toga što pokušava da zatvori grupu koja postoji od 1871 godine, tužiteljka Džejms nastoji da povrati milione izgubljenih dolara i spriječi četvoricu funkcionera da služe u odborima bilo koje druge neprofitne grupe u toj državi.

"Došli smo do zaključka da je NRA, nažalost, služila kao privatna "kasica prasica" četvorici otpuženih", navela je Džejms.

Pomoć za nezaposlene zatražilo još 1,2 miliona građana SAD

ARHIVA - Građani čekaju pred zgradom Sekretarijata za rad u državi New York (Foto: Reuters/Andrew Kelly)

Blizu 1,2 miliona građana Sjedinjenih Država prijavilo se protekle sedmice za nadokandu za nezaposlene, objavio je Sekretarijat za rad.

Ti građani za pomoć su se registrovali neposredno prije nego što je 31. jula prestao da važi nedjeljni novčani paket pomoći od 600 dolara, objavila je agencija Asošijeted pres (AP)

Broj prijava je za 249.000 manji u poređenju sa nedjeljom prije. Prethodne dvije nedjelje zaredom broj registrovanih nezaposlenih bio je u porastu.

Prema podacima Sekretarijata za rad, u Sjedinjenim Državama dvadesetu uzastopnu nedjelju najmanje million građana prijavljuje se za pomoć nezaposlenima. Prije najsnažnijeg udara pandemije u martu broj građana koji se nedeljno prijavljivao za olakšice nije prelazio 700.000 - čak ni u vrijeme ekonomske krize od 2007. do 2009. godine.

Pandemija koronavirusa je Sjedinjene Države, ali i ostale zemlje svijeta, primorala na primjenu restriktivnih mjera.

Uzrokovala je zatvaranje poslovnih objekata i uticala na svijest građana da redukuju posjete restoranima, kupuju ili putuju - što je zadalo znažan udarac ekonomiji uprkos vladinim naporima da obezbjedi pomoć.

Bruto društveni proizvod, pokazatelj ekonomskog napretka jedne države, na godišnjem nivou smanjio se za gotovo 33 odsto u periodu od aprila do juna. To je najveći zabilježeni pad - iako se u međuvremenu ekonomija neznatno oporavila.

Očekuje se da će američka vlada u petak objaviti da je u julu zabilježen porast zaposlenosti – otvoreno je 1,6 miliona radnih mjesta. Međutim, poslodavci su drastično umanjili zarade zaposlenima tako da će očekivano poboljšanje u julu značiti da je nadoknađeno svega 40 odsto poslova izgubljenih tokom pandemije.

Tempo zapošljavanjanja je usporen. Povećanje broja slučajeva novooboljelih na jugu i zapadu SAD umanjio je nade u brz ekonomski oporavak, jer su barovi, restorani i drugi biznisi odloži ili izmijenili planove za otvaranje i angažovanje osoblja.

Istovremeno, milioni nezaposlenih raspolažu sa sve manje novca za plaćanje osnovnih potrepština. Mnogi su među 23 miliona građana širom zemlje, koji strahuju od iseljenja iz stanova koje iznajmljuju, zbog nemogućnosti da plate mjesečnu stanarinu.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG